Ny Tyskland-strategi skal styrke norske interesser i Europa

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har tatt initiativ til en oppdatering av regjeringens Tyskland-strategi.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har tatt initiativ til en oppdatering av regjeringens Tyskland-strategi. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen legger fram en Tysland-strategi, som blant annet skal sikre norske interesser i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den forrige strategien er fra 2014.

– Tyskland er et helt sentralt EU-land og Norges viktigste partner i Europa. Det norsk-tyske forholdet er svært godt, og vi har et omfattende samarbeid, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Hun påpeker at Norge og Tyskland like synspunkter i flere saker.

Den første norske Tyskland-strategien kom i 1999. Strategien er ifølge Utenriksdepartementet et virkemiddel for en helhetlig, strategisk og samordnet norsk tilnærming til Tyskland.

Formålet med oppdateringen av strategien er en videre utbygging av samarbeidet mellom Norge og Tyskland. Den nye strategien er i større grad enn før viet et norsk-tysk samarbeid om internasjonale spørsmål.

– Mye har skjedd siden 2014, spesielt i internasjonal politikk. Derfor har jeg tatt initiativ til en oppdatering av regjeringens Tyskland-strategi, sier Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strategiens viktigste formål går blant annet ut på at Norge sammen med Tyskland skal forsvare og styrke multilaterale institusjoner, internasjonale kjøreregler og en friest mulig verdenshandel – tillegg til å få størst mulig gjennomslag for norske interesser i EU.

Strategien legges fram i forbindelse med at Tysklands utenriksminister Heiko Maas kommer til Oslo fredag.