Kontroversiell kullgruve godkjent i Australia

Røyk stiger opp fra et kullkraftverk i Bosnia. I Australia er det nå gitt grønt lys til et enormt kullgruveprosjekt. Foto: Amel Emric / AP / NTB scanpix
Røyk stiger opp fra et kullkraftverk i Bosnia. I Australia er det nå gitt grønt lys til et enormt kullgruveprosjekt. Foto: Amel Emric / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australia har godkjent etableringen av en kontroversiell kullgruve i delstaten Queensland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruven vil kunne produsere opptil 60 millioner tonn kull årlig, og dermed øke Australias kulleksport med rundt 20 prosent.

Den såkalte Carmichael-gruven vil bli Australias største kullgruve. Den har i årevis stått i sentrum for en politisk strid. Støttespillerne sier den vil bringe sårt tiltrengte arbeidsplasser til landsbygda i Queensland, mens motstanderne advarer mot klimaeffekten av kull som eksporteres og brennes i India og Kina.

Naturvernere frykter på sin side at sårbare arter lokalt vil bli påvirket, og peker på at kullet vil skipes ut fra havner ved Great Barrier Reef.

Debatten skjøt særlig fart under valgkampen i Australia, som pågikk mens landet var påvirket av kraftig tørke, flommer og skog- og krattbranner som understreket Australias sårbarhet for klimaendringer. Det liberale partiet, som vant valget, har likevel vært positive til gruveprosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Queensland har nå godkjent en plan for håndteringen av grunnvann på stedet, noe som var den siste store juridiske hindringen før konstruksjonsarbeidet kunne starte.

Den indiske gruvekjempen Adani Enterprises er klar til å begynne arbeidet på stedet i løpet av kort tid.

Bakgrunn: Klimabekymring og Equinor-skepsis preger valget i Australia