Skolekamerater mintes Anne Frank

90 år gamle Jacqueline van Maarsen var onsdag tilbake i leiligheten i Amsterdam der hun 12. juni 1942 feiret 13-årsdagen til venninnen Anne Frank. En gruppe skoleelever fikk høre om livet under tysk okkupasjon og den jødiske jenta som skrev det som senere skulle bli kjent som verdens mest leste dagbok. Foto: AP / NTB scanpix
90 år gamle Jacqueline van Maarsen var onsdag tilbake i leiligheten i Amsterdam der hun 12. juni 1942 feiret 13-årsdagen til venninnen Anne Frank. En gruppe skoleelever fikk høre om livet under tysk okkupasjon og den jødiske jenta som skrev det som senere skulle bli kjent som verdens mest leste dagbok. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

To av Anne Franks tidligere skolekamerater besøkte onsdag leiligheten i Amsterdam der den jødiske jenta bodde før hun måtte gå i dekning for nazistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Frank ville ha fylt 90 år onsdag, men døde i nazistenes konsentrasjonsleir i Bergen-Belsen i 1945, bare 15 år gammel.

To av de gamle skolekameratene hennes, Albert Gomes de Mesquita (89) og Jacqueline van Maarsen (90), mintes onsdag hvordan de 12. juni i 1942 feiret 13-årsdagen til Anne Frank i leiligheten der hun bodde i Merwedeplein i Amsterdam.

Tre uker etter bursdagen i 1942 måtte Franks familie gå i dekning, og de to neste årene levde de i skjul og frykt for nazistene.

Det var i løpet av disse årene at den unge jenta skrev dagboken som faren utga etter hennes død og som siden er oversatt til over 50 språk.

Les også: Anne Frank-dikt solgt for over 1 million kroner

Frank-familiens leilighet i Merwedeplein blir i dag tilbudt forfattere på flukt, mens bygningen der familien lå i dekning er omgjort til et museum.

Albert Gomes de Mesquita og Jacqueline van Maarsen fortalte onsdag en gruppe unge skoleelever hvordan de minnes Anne Frank og livet i Amsterdam var under tysk okkupasjon.

Gomes de Mesquita måtte selv gå i dekning, men unnslapp nazistene ved å flytte fra sted til sted. Han takker gode hjelpere for at han overlevde krigen.

– Jeg ble hjulpet av så mange ulike mennesker, av katolikker og protestanter, av ateister, kommunister, rike og fattige, fortalte han.

– Lærdommen er at man finner gode mennesker over alt, fortalte 89-åringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært