Tidligere geriljaleder tatt i ed i kongressen i Columbia

Tidligere geriljaleder Jesus Santrich er storfornøyd med å endelig ta plass i kongressen i Columbia. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix
Tidligere geriljaleder Jesus Santrich er storfornøyd med å endelig ta plass i kongressen i Columbia. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jesús Santrich, som bidro til fredsavtalen mellom FARC og Colombia, ble tirsdag tatt i ed som i kongressen, to uker etter at han slapp ut av varetekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fredsavtalen mellom FARC og Colombia, som Santrich selv var med på å framforhandle, heter det at FARC skulle bli et politisk parti, men Santrich, som egentlig heter Seuxis Hernandez, fikk aldri tatt plassen sin i kongressen, da han ble pågrepet for mer enn ett år siden, angivelig på anmodning fra USA. Der er han etterlyst, siktet for å ha smuglet 10 tonn kokain til USA i perioden juni 2017 til april 2018.

I mai ble han løslatt fra fengselet, men deretter pågrepet like etterpå fordi påtalemyndigheten mente å ha funnet nye bevis i saken mot ham. Onsdag 29. mai aksepterte til slutt høyesterett i Colombia advokatenes begjæring om å løslate 52-åringen.

Aktuelt: Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela

Tirsdag ble han endelig tatt i ed som medlem av kongressen og kommenterte at det var «et nytt skritt i kampen og forsvaret av fred for Columbia».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle er enige i det. Sittende president Ivan Duque har ikke lagt skjul på at han ikke ville slippe Santrich ut av fengsel. Etter press fra USA har han forsikret at han har til hensikt å utlevere Santrich til USA.

Duque kalte Santrich«en mafioso» tirsdag og sa at han latterliggjør det columbianske samfunnet.

Det politiske partiet FARC sier presidentens uttalelser er på grensa til ærekrenkende.

FN: Over 300.000 barn fra Venezuela lever som flyktninger i Colombia