Mange såret da politiet gikk løs på demonstranter i Hongkong

Demonstranter skaper kaos i gatene i Hongkong, her utenfor den lovgivende forsamlingen onsdag. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
Demonstranter skaper kaos i gatene i Hongkong, her utenfor den lovgivende forsamlingen onsdag. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

72 mennesker ble såret da politiet brukte gummikuler, køller, tåregass og pepperspray mot demonstranter i Hongkong onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilstanden til to av de sårede er kritisk, opplyser helsemyndighetene i byen.

Tusenvis av demonstranter har de siste dagene protestert mot et nytt lovforslag som åpner for å utlevere ettersøkte personer til det kinesiske rettsvesenet.

Mange er bekymret for at endringen i praksis vil åpne for å utlevere politiske aktivister og sende Beijings meningsmotstandere i hendene på det kinesiske rettsvesenet.

Hongkong er en del av Kina, men har stor grad av selvstyre og et eget rettsvesen.

Aktuelt: Kina med nytt reiseråd: USA er ondt – ikke reis dit!

– Skader Hongkong

Hongkongs politiske leder Carrie Lam gikk onsdag hardt ut mot demonstrantene.

– Hongkong er et fritt og åpent samfunn. Man kan ha ulike meninger. Uansett om dere er enige eller uenige, er det grenser for hvordan man kan gi uttrykk for sitt syn, sa hun.

– Dersom dere tror at dere oppnår noe gjennom kaos og vold, kommer det bare til å bli verre og dere vil bare skade Hongkong, sa Lam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsatte

Hongkongs lovgivende forsamling, som domineres av Kina-vennlige representanter, utsatte onsdag behandlingen av det omstridte lovforslaget på ubestemt tid.

Aktuelt: Kina vil opprette svarteliste over «upålitelige» handelspartnere

Hongkongs politiske ledelse har stått fast på at forsamlingen skal stemme over forslaget innen 20. juni.

Til tross for nyheten om utsettelse, fortsatte protestene, og onsdag ettermiddag forsøkte demonstranter å ta seg inn i den lovgivende forsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paraplybevegelse

Mange av demonstrantene er studenter og flere har de siste dagene trukket parallellen til den såkalte paraplybevegelsen som delvis lammet Hongkong i to måneder i 2014.

Også onsdag hadde mange demonstranter med seg paraplyer, som både har symbolsk verdi og blir brukt som beskyttelse mot politiets pepperspray.

Mange demonstranter hadde også kledd seg i svart og bar beskyttende munnbind, mens andre hadde skrevet telefonnumre til advokater på ermet med tusj.

Næringslivet i Hongkong deltok også ved å oppfordre ansatte til å delta, og det samme gjorde fagforeninger.

Aktuelt: Kina hinter om at sjeldne metaller kan bli brikke i handelskrigen