24 land har havnet på ILOs svarteliste

India er et av landene som har havnet på ILOs svarteliste, for manglende respekt for arbeidstakeres rettigheter. Foto: AP / NTB scanpix
India er et av landene som har havnet på ILOs svarteliste, for manglende respekt for arbeidstakeres rettigheter. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs organisasjon for arbeidslivet (ILO) har oppdatert sin svarteliste over land som systematisk krenker arbeidstakernes rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets liste inneholder 24 land, og blant dem er Tyrkia som blant annet anklages for å bryte ILOs konvensjon nummer 87 om foreningsfrihet og vern av organisasjonsretten.

Siden kuppforsøket i 2016 har myndighetene i Tyrkia forbudt streiker og fengslet en rekke fagforeningsledere og aktivister.

Store land som Brasil, Egypt og India er også å finne på årets svarteliste og vil måtte stå til rette for ILOs tilsynskomité som kommer til å grille dem om synet på arbeideres rettigheter.

De øvrige landene på listen er Algerie, Bolivia, El Salvador, Etiopia, Fiji, Filippinene, Honduras, Irak, Jemen, Kapp Verde, Kasakhstan, Laos, Libya, Myanmar, Nicaragua, Serbia, Tadsjikistan, Uruguay, Hviterussland og Zimbabwe.

ILO har ingen formelle sanksjonsmidler mot land som krenker arbeidernes rettigheter, men håpet er at svartelisten i seg selv skal få dem det gjelder til å skjerpe seg.

Fra enkelte hold har det kommet krav om å gi ILO muligheter til å straffe land som krenker arbeidernes rettigheter, men Sveriges statsminister Stefan Löfven er blant dem som advarer mot dette av frykt for at færre land da vil ratifisere konvensjoner som beskytter arbeidstakere.