Nicaragua løslater 50 innsatte

Opposisjonelle demonstrerer for frigivelse av politiske fanger utenfor San Agustin-kirken i Managua i Nicaragua i søndag. Opposisjonen er imidlertid imot loven som gir alle som deltok i fjorårets voldelige protester amnesti uten forbehold. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix
Opposisjonelle demonstrerer for frigivelse av politiske fanger utenfor San Agustin-kirken i Managua i Nicaragua i søndag. Opposisjonen er imidlertid imot loven som gir alle som deltok i fjorårets voldelige protester amnesti uten forbehold. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Nicaragua løslot mandag 50 innsatte, med henvisning til en omstridt lov som gir amnesti til demonstranter og politi involvert i volden i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kunngjøring fra innenriksdepartementet heter det at 50 personer er løslatt «i overholdelse av klausulene i amnestiloven godkjent av nasjonalforsamlingen lørdag». I uttalelsen står det at ytterligere løslatelser er på vei.

Den kontroversielle loven gir amnesti til både demonstranter og politifolk som deltok i de blodige sammenstøtene da protestene mot president Daniel Ortega brøt ut i landet i april i fjor. Loven anfører kun at de som løslates, må avstå fra å demonstrere igjen.

Amnestiloven ble kritisert og avvist av en sammenslutning av mer enn 70 opposisjonsgrupperinger, i tillegg til menneskerettsgrupper, fordi den innebærer at ingen behøver å stå til ansvar for dødsfallene.

I løpet av fire måneder ble minst 325 drept, 800 fengslet og flere tusen sendt i eksil som følge av protestene.

To journalister som ble løslatt mandag er blant dem som har kritisert loven.

– Vi kan ikke vente noe rettferdighet fra denne regjeringen, sier Hanssel Vasquez.

Marlon Powell, den andre journalisten, sier loven favoriserer kriminelle og barnemordere. De to journalistene ble fengslet for å ha blokkert en vei.

Med mandagens løslatelser er totalt 436 innsatte løslatt.