Tokajev utrop til valgvinner i Kasakhstan

Kassym-Jomart Tokajev er valgt som Kasakhstans nye president. Foto: AP / NTB scanpix
Kassym-Jomart Tokajev er valgt som Kasakhstans nye president. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kassym-Jomart Tokajev, den håndplukkede etterfølgeren til Nursultan Nazarbajev, er utropt til ny president med over 70 prosent av stemmene etter søndagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tokajev fikk 70,76 prosent av stemmene, opplyste Kasakhstans valgkommisjon mandag.

Nærmeste utfordrer, opposisjonskandidat Amirzhan Kosanov, fikk 16,2 prosent.

Tokajevs valgseier var ingen overraskelse, ettersom 66-åringen var håndplukket av Nazarbajev, som styrte Kasakhstan i nesten 30 år.

Nazarbajev begynte sin president-karriere allerede før Sovjetunionen gikk i oppløsning og Kasakhstan ble et selvstendig land. Han satt med makten fram til han overraskende gikk av tidligere i år, 78 år gammel. Tokajev ble da utnevnt som midlertidig president. Tokajevs første handling var å endre hovedstadens navn fra Astana til Nursultan, Nazarbajevs fornavn.

Demonstrasjoner

Søndagens valg ble preget av de største demonstrasjonene i landet på minst tre år. Demonstranter oppfordret til å boikotte det de mente var et valg der utfallet var avgjort på forhånd. Ifølge innenriksdepartementet ble rundt 500 personer anholdt søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To journalister fra det franske nyhetsbyrået AFP ble pågrepet i den største demonstrasjonen i Almaty. Det samme ble journalister fra Radio Free Europe/Radio Liberty og en journalist ansatt for et lokalt nyhetsnettsted. De ble løslatt kort tid etter.

Under demonstrasjonen i Almaty var Helsingforskomiteens stedlige representant Marius Fossum til stede som observatør. Også han ble anholdt, men løslatt igjen da politiet skjønte at han var utlending.

OSSE

Ingen valg i landet har noensinne blitt anerkjent som fullt ut demokratisk av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). OSSE sendte over 300 observatører for å holde oppsyn med søndagens valg.

OSSE skal presentere sin vurdering av søndagens valg mandag formiddag.