Først voldtatt av fienden, så av sine egne

Maria Saleh fra byen Madagali i Nigeria ble kidnappet og voldtatt av soldater fra terrorgruppa Boko Haram, forteller hun til Associated Press. Hun ble gravid og fikk barn etter å ha blitt holdt som sex-slave i flere måneder. Mannen hennes ble drept i et angrep i 2014, og to av barna hennes ble også tatt av Boko Haram. Bildet er tatt 19. februar 2019 i en leir for internt fordrevne i Yola, Nigeria.
Maria Saleh fra byen Madagali i Nigeria ble kidnappet og voldtatt av soldater fra terrorgruppa Boko Haram, forteller hun til Associated Press. Hun ble gravid og fikk barn etter å ha blitt holdt som sex-slave i flere måneder. Mannen hennes ble drept i et angrep i 2014, og to av barna hennes ble også tatt av Boko Haram. Bildet er tatt 19. februar 2019 i en leir for internt fordrevne i Yola, Nigeria. Foto: Foto: Sunday Alamba/ AP Photo/ NTB scanpix

Massevoldtekter i krig og konflikt rammer ikke bare selve ofrene. Hele samfunn går i oppløsning. Moralen, holdningene og verdiene brytes ned. Plutselig blir en onkel eller naboen din verste fiende, forteller hjelpearbeidere fra Bangladesh og Tsjadsjøen.

– Voldtektsmennene og overgriperne er ikke bare fiendens soldater eller brutale opprørsgrupper. Når et samfunn er i ruin, ødelegges også innbyggernes moral. De mister troen og fremtidshåpet. Og de mister evnen til å vise kjærlighet og omsorg, sier Kefa Mayange fra Plan International.

Mayange er Child Protection Specialist og jobber for tiden i Niger med humanitær respons i de kriserammede regionene Diffa og Tilaberi. Opprinnelig kommer han fra DR Kongo, men flyktet derfra da han var tenåring. Han vet hva han snakker om.

– Jeg var ti år gammel da krigen startet i hjemlandet mitt. Og landsbyen jeg bodde i ble stadig angrepet av opprørssoldater, noen av dem kom over grensa fra Rwanda. Jeg så familiemedlemmer, naboer og slektninger bli voldtatt og drept. Jeg så det med egne øyne, forteller hjelpearbeideren.

Les også: Nye tall: Ti tusen angrep på skoler de siste fem årene

Plyndrer, kidnapper, dreper

Kefa Mayange jobber med beskyttelse av barn på flukt i områdene rundt Tsjad-sjøen. han måtte selv flykte fra DR Kongo da han var barn. Synet av familiemedlemmer, venner og naboer som ble voldtatt og drept glemmer han aldri.
Kefa Mayange jobber med beskyttelse av barn på flukt i områdene rundt Tsjad-sjøen. han måtte selv flykte fra DR Kongo da han var barn. Synet av familiemedlemmer, venner og naboer som ble voldtatt og drept glemmer han aldri.

Mayange endte som flyktning i Uganda. I motsetning til mange andre i samme situasjon klarte han å finne en mening og en retning i livet. Han fikk skolegang og utdanning og bruker nå sin erfaring til å hjelpe andre på flukt, spesielt barn som har vært utsatt for vold og overgrep.

– Hvis du vokser opp med å se drap og voldtekter; hvis du bare har opplevd krig, konflikt og uro, hva blir du da? Hva skjer med din generasjon? Spør han retorisk, og svarer selv.

– Du blir aggressiv selv. Dette er den typiske bakgrunnen til en ung mann som voldtar en ung jente i nabolaget, i flyktningleiren eller et annet sted der samfunnsstrukturene er ødelagt.

Boko Haram og andre ekstremistiske grupper har nå herjet i regionen i flere år. De plyndrer, kidnapper, voldtar og dreper. Mer enn to millioner mennesker har flyktet fra sine hjem nord i Nigeria, og mange er på flukt over grensene til i Tsjad, Mali, Niger, og Kamerun.

– Terroristene utøver både seksualisert og psykisk vold. De kidnapper og tar unge jenter og gutter som slaver. Barn sendes i frontlinjen som kanonføde, og de sender til og med unge jenter til markedene om kvelden som selvmordsbombere, forteller Mayange.

Voldtekt som våpen

Seksuell vold brukt som våpen i krig og konlikt, var et viktig tema under den store internasjonale giverkonferansen i Oslo forrige uke.

Les mer: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide: – Det gjør sterkt inntrykk å møte ofre for seksualisert vold

– På hvilken måte er seksuell vold et våpen i konflikten som utspiller seg rund Tsjadsjøen?

– Det er definitivt et våpen som blir brukt strategisk. Å voldta fiendens koner, søstre og døtre er en maktdemonstrasjon. Ifølge afrikanske tradisjoner er det slik at hvis du voldtar min kone eller min datter forteller du meg at jeg ikke lenger har noe makt, at jeg ikke lenger er en mann, forklarer Kefa Mayange.

Og hva skjer med de unge jentene som er voldtatt etterpå? Hva om de i tillegg får barn?

– I mange samfunn blir barn som er født etter en voldtekt sett på som en forbannelse. De er ikke ønsket i lokalsamfunnene. Derfor drar mange unge mødre fra hjemstedet og prøver å klare seg selv et annet sted. Mange blir prostituerte, bare for å kunne holde liv i ungen sin, forteller hjelpearbeideren.

Romena Akter fra Bangladesh leder arbeidet til Redd Barna rundt seksualisert og kjønnsbasert vold blant rohyinga-flyktningene i Cox’s Bazar, på grensen mellom Bangladesh og Myanmar. Foto: Foto: Nina Bull Jørgensen
Romena Akter fra Bangladesh leder arbeidet til Redd Barna rundt seksualisert og kjønnsbasert vold blant rohyinga-flyktningene i Cox’s Bazar, på grensen mellom Bangladesh og Myanmar. Foto: Foto: Nina Bull Jørgensen

Det er ikke vanlig, men det hender også at dypt fortvilede mødre dreper det nyfødte barnet sitt, legger han til.

Les mer: "Hun drepte barnet sitt. Jeg kunne forhindret det"

– Mer vanlig er det at unge mødre som er voldtatt av fienden legger igjen det nyfødte barnet på gata. Abort er ikke et alternativ. Mødre forlater heller barnet etter fødselen enn å ta abort, som er forbudt i landet og totalt tabu i deres kultur.

– Alt dette bidrar ytterligere til demoralisering og oppløsning av samfunnene, understreker Kefa Mayange.

Jobber med holdninger

Plan International er en av flere organisasjoner som prøver å hjelpe unge voldtektsofre, både med psykososial hjelp, medisinsk hjelp og hjelp til å skaffe seg en inntekt.

Samtidig er det viktig å jobbe med å engasjere lokalsamfunnene som helhet, for å forsøke å bryte ut av den negative voldsspiralen, understreker Mayange.

– Vi jobber mye med lokale ledere, religiøse ledere, lærere, foreldre og de unge selv for at de jentene som har vært utsatt for voldtekt skal aksepteres og reintegreres i samfunnet, sier hjelpearbeideren fra Plan International.

– Og vi jobber med holdninger og bevisstgjøring, for at folk skal finne tilbake til sine opprinnelige verdier og forstå de enormt negative konsekvensene av overgrep.

Les også: Koloni-spøkelse: Alarmklokker for Kamerun

Overgrep før, under og etter flukten

Romena Akter fra Bangladesh kjenner igjen det Kefa Mayange beskriver. Hun leder arbeidet til Redd Barna rundt seksualisert og kjønnsbasert vold mot barn i Cox’s Bazar, på grensen mellom Bangladesh og Myanmar.

Barn har sett grusomme overgrep mot foreldre, søsken, naboer. Og altfor mange har vært utsatt for det samme selv, forteller hun.

– Det er nå en million rohingyaer som har flyktet til Bangladesh. Mer enn halvparten er barn. Og nesten hver eneste kvinne og jente har enten vært utsatt for voldtekt selv – eller hun har vært vitne til mange tilfeller av seksuell vold, gjengvoldtekter og brutale drap.

Selv om problemet er størst blant unge jenter, er det også dokumentert systematiske voldtekter av gutter, forteller Redd Barnas hjelpearbeider videre. Dette er ofte er enda mer skambelagt og demoraliserende for et samfunn.

– Systematiske massevoldtekter er begått av både de militære i Myanmar og av lokale i Rakhine-staten i Myanmar. Men også etter at man skulle tro de var i sikkerhet, fortsetter volden og overgrepene, sier Romina Akter.

I den enorme flyktningeleiren i Cox’s Bazar blir jenter og kvinner voldtatt av sine egne.

Svært unge voldtektsofre

Romina Akter og hennes team har til nå hatt ansvaret for å følge opp mer enn fire tusen enkeltsaker. Det handler om å sørge for medisinsk hjelp, psykososial støtte, riktig ernæring og utdanning til barn som har vært utsatt for overgrep.

Noen av barna er svært unge.

– Et av de verste tilfellene jeg har sett var 7 år gammel jente som ble voldtatt av sin egen onkel. Han lurte henne med seg mens hun var alene og lekte utenfor teltet i flyktningleiren. Foreldrene hadde gått for å prøve å skaffe mat til familien. Jenta ble så skadet at hun kjempet for livet i flere dager, forteller Akter.

7-åringen fikk medisinsk hjelp på et sykehus drevet av Leger Uten Grenser, og overlevde. Men hun var dypt traumatisert.

– Vi har gitt henne tett psykososial oppfølging. Også foreldrene hennes har fått oppfølging og opplæring i det vi kaller «positive parenting». Og onkelen er blitt straffet, opplyser Akter.

Les også: Redd Barna: Skadde barn feilbehandles i krigsområder

Går ustraffet hen

Men det at gjerningsmennene blir straffet hører til sjeldenhetene. For det første fordi voldtekt er så skambelagt og stigmatisert at mange velger å holde det innenfor familien. De rapporterer det ikke. For det andre fungerer rettssystemet dårlig. Overgrep får ingen konsekvenser for gjerningsmannen.

I stedet er det offeret som ender med skyldfølelse. De som har overlevd seksuelle overgrep ender ofte med å gjemme seg bort, forteller Romena Akter.

– Derfor jobber vi med både foreldre, ledere i lokalsamfunnet og jentene selv for at de skal forstå at det ikke er de unge jentene eller kvinnene sin egen skyld at de er blitt voldtatt. Bevisstgjøring, informasjon og holdningsarbeid blant både menn og kvinner, gutter og jenter er ekstremt viktig.

– Hvordan vil du forklarer at voldtekter og kjønnsbasert vold øker i krig og konflikt; også i flyktningleirer og lokalsamfunn der man er blant sine egne?

– Jeg tror mye handler om post-traumatisk stress. Du har allerede havnet i en voldsspiral der du fortsetter å gjenskape volden du har sett eller opplevd tidligere, sier hjelpearbeideren fra Bangladesh.


Kjønnsdiskriminering

– Når et samfunn kollapser, kollapser også samfunnsnormene, legger Redd Barnas Ewa Sapiezynska til.

Hun er utviklingspolitisk seniorrådgiver på humanitære saker og ekspert på kjønnsbasert vold. Sapiezynska var også blant deltakerne på konferansen i Oslo forrige uke, og har erfaring fra mange konfliktrammede områder rundt i verden.

– Mange steder handler overgrepene også om kjønnsroller og diskriminerende holdninger. For eksempel, når du snakker med mannlige flyktninger i Cox Bazar vil de si at «løsningen på problemet vil være at jenter og kvinner holder seg inne».

– Det arbeidet vi gjør for å endre holdninger blant gutter og menn er derfor enormt viktig, sier Sapiezynska.

– Og det er viktig at unge tenåringsjenter lærer hvordan de kan beskytte seg selv mot overgrep; at de lærer hvordan de selv kan stå opp for sine rettigheter og bidra til positive endringer i samfunnet, understreker Redd Barna-kollegaen fra Bangladesh, Romina Akter.

Les mer: Norge gir 1 milliard kroner til tiltak mot voldtekt i krig

(Artikkelen er først publisert i Bistandsaktuelt)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Siste nytt
07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19VerdenTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23VerdenBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor
Populært