Venezuelas opposisjon: – Ingen planer om å delta på flere møter i Norge

Venezuelas opposisjonsleder og selverklærte president Juan Guaidó taler til tilhengere på et hotell i byen Valencia. Opposisjonen mener det er umulig å fortsette samtalene i Norge så lenge Nicolás Maduro ikke godtar et nytt presidentvalg. Foto: Juan Carlos Hernandez / AP / NTB scanpix
Venezuelas opposisjonsleder og selverklærte president Juan Guaidó taler til tilhengere på et hotell i byen Valencia. Opposisjonen mener det er umulig å fortsette samtalene i Norge så lenge Nicolás Maduro ikke godtar et nytt presidentvalg. Foto: Juan Carlos Hernandez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó sier at opposisjonen ikke har noen planer om å delta på flere møter i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guaidó krever at president Nicolás Maduro godtar at det holdes et nytt presidentvalg. Hvis ikke er det uaktuelt å møte representanter fra regjeringen igjen.

På et møte i byen Valencia i Venezuela fredag sa opposisjonslederen at dette kravet ikke er til forhandling.

– Det er ikke planlagt noe nytt møte nå, sa Guaidó, som har erklært seg selv som Venezuelas rettmessige leder, noe USA og flere andre vestlige land – men ikke Norge – har stilt seg bak.

– Ingen som har vettet i behold, vil sitte overfor en diktator og tenke at han forhandler i god tro, sa Guaidó videre.

Nordmenn i Caracas

Uttalelsen kom samtidig som norske utsendinger har dratt til Venezuelas hovedstad Caracas for å hindre at samtalene bryter sammen, ifølge The News&Observer.

Russlands utenriksdepartement har tidligere meldt at en tredje runde med samtaler skulle finne sted i Norge neste uke, men med Guaidós uttalelse ser dette ikke ut til å bli en realitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet viser hvor vanskelig det er å finne en fremforhandlet løsning på krisen i Venezuela, et land som i mange år har vært dypt splittet mellom venstre- og høyresiden, og som nå opplever en omfattende økonomisk krise.

Norske myndigheter har så langt vært vertskap for to runder med samtaler mellom Maduro-regjeringen og opposisjonen i Venezuela.

4 millioner har dratt

Opposisjonen krever også at Maduro går av, at det etableres en overgangsregjering, og at det holdes frie og transparente valg.

Den økonomiske og politiske krisen i Venezuela har ført til at én million innbyggere har forlatt landet siden november, viser ferske FN-tall.

Dermed befinner 4 millioner venezuelanere seg i utlandet, de aller fleste har flyktet siden 2016. Drøyt 2 millioner venezuelanere har reist til Colombia og Peru. Også Chile, Ecuador, Brasil og Argentina har vært viktige mottaksland.