Dramaserie om «Central Park Five» vekker følelser i USA

Yusef Salaam snakker ut om den rystende rettssaken etter at han og fire andre ble feilaktig dømt for voldtekt. Foto: Chris Pizzello / Invision / AP / NTB scanpix
Yusef Salaam snakker ut om den rystende rettssaken etter at han og fire andre ble feilaktig dømt for voldtekt. Foto: Chris Pizzello / Invision / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Netflix' dramaserie om de fem svarte guttene som ble dømt for en voldtekt de aldri begikk, vekker følelser i USA. Nå går «Central Park Five» ut mot mannen som ba om dødsstraff da saken pågikk: Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaserien «When They See Us» presenterer historien om fem mindreårige svarte gutter som ble straffeforfulgt for en brutal voldtekt i Central Park i New York i 1989.

Til tross for tvilsomme avhørsmetoder, store hull i påtalemyndighetens sak og ingen DNA-bevis, ble guttene dømt. De var mellom 13 og 16 år gamle.

– Vi var bare småbarn. Systemet overkjørte oss, sier Yusef Salaam, en av mennene som ble dømt i Central Park-saken. Han var 15 år da det skjedde.

Sterke reaksjoner

I 2002 ble samtlige frifunnet. DNA-bevis knyttet serieforbryter Matias Reyes til voldtekten. De fem mennene som mistet tenårene til fengselslivet, fikk 41 millioner dollar i erstatning.

Dramaserien har blåst liv i en 30 år gammel sak om rasisme og maktmisbruk i det amerikanske rettsvesenet, spesielt for dem som er for unge til å huske saken. Den har utløst så sterke reaksjoner at påtaleansvarlig under rettssaken, Linda Fairstein, denne uken har trukket seg fra en rekke verv, i tillegg til å ha mistet bokkontrakter.

Fredag mottok Salaam en pris av Ava DuVernay, som har regissert dramaserien. Utdelingen ble arrangert av American Civil Liberties Union.

– Jeg er ikke redd for å gråte foran alle her. Vi var gutter da vi ble fengslet, men vi kom ut som menn. Vi måtte kjempe for å kvitte oss med stempelet mediene ga oss. Jeg er en av de frifunne fem, sier Salaam.

Trumps rolle

Den nåværende amerikanske presidenten, Donald Trump, er en annen sentral karakter i Central Park-saken. I 1989, i heten av saken, tok Trump rykket inn en hel annonseside i avisa Daily News, der han ba om gjeninnføringen av dødsstraff. Avisa publiserte også guttenes navn, telefonnumre og adresser.

– Da Trump rykket inn annonsen der han ba om at vi skulle henrettes, plasserte skuddpremier på oss. Forestill deg det … det var som om de forsøkte å få folk fra de mørkeste hjørnene i samfunnet til å finne oss i våre hjem, slepe oss ut og henge oss i Central Park, sier Salaam.

I 2016, mange år etter at mennene ble frifunnet, hevdet Trump igjen at de fem var skyldige. Han har aldri beklaget til mennene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden