USA gir Tyrkia frist for å trekke seg fra våpenavtale med Russland

USA krever at Tyrkia skroter avtalen om kjøp av det russiske rakettforsvarssystemet S-400.
USA krever at Tyrkia skroter avtalen om kjøp av det russiske rakettforsvarssystemet S-400. Foto: Vitaly Nevar / Reuters

USA gir sin NATO-allierte Tyrkia frist til utgangen av juli med å trekke seg fra avtalen om kjøp av det russiske rakettforsvarssystemet S-400.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom ikke Tyrkia innen 31. juli skroter avtalen om kjøp av S-400-systemet, vil de tyrkiske pilotene som for tiden oppholder seg i USA for å trene på de nye F-35-flyene bli utvist. Tyrkiske selskaper vil heller ikke få delta i det felles utviklingsprogrammet for F-35, opplyser en talskvinne for det amerikanske forsvarsdepartementet fredag.

President Recep Tayyip Erdogan kunngjorde i september i fjor at landet hadde inngått kontrakt med Russland om kjøp av S-400, et moderne og avansert luftvernrakettsystem.

Tyrkia er medlem av NATO, og landets beslutning om å satse på et russisk våpensystem kom svært overraskende på forsvarsalliansen.

USA har tidligere truet med å kaste Tyrkia ut av hele F-35-prosjektet, kampflyprogrammet som også Norge deltar i, dersom ikke Tyrkia trekker seg fra avtalen med Russland. Tyrkia skal etter planen kjøpe 100 amerikanske F-35 jagerfly.

Men Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lar seg ikke skremme. I april hevdet han at hele F-35-prosjektet vil kollapse uten Tyrkia, og i mai kunngjorde han at Tyrkia skal samarbeide med Russland om produksjonen av enda et russisk rakettforsvarssystem, S-500.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden