FN: Migranter og flyktninger sulter og dør av tuberkulose i leirer i Libya

En baby blir reddet av et spansk redningsskip i desember i fjor, 72 kilometer fra Al Khums i Libya. To medlemmer av den spanske organisasjonen Proactiva Open Arms ble senere etterforsket fordi de nektet å levere 218 flyktninger og migranter til den libyske kystvakten. Saken ble senere henlagt.
En baby blir reddet av et spansk redningsskip i desember i fjor, 72 kilometer fra Al Khums i Libya. To medlemmer av den spanske organisasjonen Proactiva Open Arms ble senere etterforsket fordi de nektet å levere 218 flyktninger og migranter til den libyske kystvakten. Saken ble senere henlagt. Foto: Olmo Calvo / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN går hardt ut mot forholdene i fangeleirer for migranter og flyktninger i Libya. Mange dør av tuberkulose, og hundrevis får så lite mat at de sulter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange mennesker ser også ut til å ha forsvunnet, opplyste Rupert Colville, talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter, på en pressekonferanse i Genève fredag.

Ifølge FN-tall sitter om lag 3.400 personer fortsatt fanget i leirer i hovedstaden Tripoli, der det siden april har vært harde kamper mellom ulike libyske styrker.

Til tross for den økende volden har den libyske kystvakten plukket opp over 2.300 personer utenfor kysten av Libya og levert dem videre til dem som har ansvar for fangeleirene.

– Umenneskelig

Colville opplyser at FN-kontoret nylig besøkte Zintan-leiren der 654 flyktninger og migranter sitter innesperret. Forholdene er ifølge Colville så ille at de kan karakteriseres som umenneskelige. Han sier også at måten migrantene behandles og straffes på, er nedverdigende og i noen tilfeller kan utgjøre tortur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fant at de var alvorlig underernært, de manglet vann og var sperret inne i overfylte lagre der det stinket søppel og kloakk, sier Colville.

Noen av personene fortalte at de kun får ett måltid om dagen med 200 gram ren pasta. 432 personer fra Eritrea, hvorav 132 er barn, får ifølge rapporter kun halvparten av dette.

Oversikt: Kamerun topper lista over glemte kriser

Sendt vekk for å dø

Ifølge Colville har 22 personer i leiren allerede dødd av tuberkulose siden september i fjor, mens 60 smittede personer er blitt isolert i en hangar som Colville beskriver som et «helveteshull».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

30 andre skal ha blitt flyttet til en annen leir sør for Tripoli, som ligger svært nær frontlinjen.

– De skal ifølge rapporter ha blitt sendt dit for å dø fordi det ikke finnes noen steder å begrave kristne i Zintan, sier Colville.

EU har tidligere inngått en avtale med den libyske kystvakten for å hindre at migranter og flyktninger tar seg til Europa via Middelhavet. Samtidig har Italia sagt nei til å la private redningsskip legge til i italienske havner, noe som har resultert i at den europeiske innsatsen for å redde flyktninger og migranter er sterkt redusert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Kors: – De som er hardest rammet av fattigdom rammes også hardest av klimaendringene

Mange er savnet

Ifølge Colville har den libyske kystvakten også levert hundrevis av mennesker til en leir i Al-Khoms, som Libyas departement for kamp mot ulovlig migrasjon har ansvaret for. 23. mai ble hele 203 mennesker fraktet hit. I dag finnes det imidlertid kun 30 migranter og flyktninger i leiren.

Colville ber den libyske regjeringen om straks å sette i gang en uavhengig granskning for å finne ut hvor det er blitt av de savnede personene.

Han mener opplysningene er spesielt bekymringsfulle ettersom det også er kommet rapporter om at migranter og flyktninger blir solgt til tvangsarbeid eller til menneskesmuglere som lover å ta dem til Europa.

EU har ikke bare inngått en avtale med Libya, men også med en rekke afrikanske land, blant annet Niger, for å få dem til å hindre at migranter tar seg til middelhavskysten. Ifølge NUPI-forsker Morten Bøås risikerer land som ikke samarbeider, å miste bistandsmidler fra Europa.

EU-rapport: Klimaendringen e er den største trusselen mot folks liv og helse i Europa