Granskning: Sabotasje mot skip utenfor Emiratene trolig utført av statlig aktør

Kombinasjonsfoto av bildene som ble lagt frem av Emiratenes FN-delegasjon torsdag 6. juni. Med klokka fra øverste venstre: Den saudiarabiske oljetankeren Amjad, saudiarabiske Al Marzoqah, norske Andrea Victory og A. Michel fra Emiratene. Bildene er tatt i Fujairah-havna i De forente arabiske emirater 13. mai, dagen etter sabotasjeaksjonen. NTB Scanpix/Reuters.
Kombinasjonsfoto av bildene som ble lagt frem av Emiratenes FN-delegasjon torsdag 6. juni. Med klokka fra øverste venstre: Den saudiarabiske oljetankeren Amjad, saudiarabiske Al Marzoqah, norske Andrea Victory og A. Michel fra Emiratene. Bildene er tatt i Fujairah-havna i De forente arabiske emirater 13. mai, dagen etter sabotasjeaksjonen. NTB Scanpix/Reuters.

Sabotasjeangrepet mot fire oljetankere utenfor kysten av Emiratene i mai, ble trolig utført av en statlig aktør, men det er ikke bevis for at Iran sto bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske oljetankskipet MT Andrea Victory utenfor kysten av Fujairah i Emiratene 13. mai 2019, dagen etter angrepet (se skroget). Internasjonale etterforskere tror angrepet forrige måned ble ledet av en «utenlandsk statsmakt» som brukte dykkere på speedbåter til å minelegge skipene. NTB Scanpix/AP.
Det norske oljetankskipet MT Andrea Victory utenfor kysten av Fujairah i Emiratene 13. mai 2019, dagen etter angrepet (se skroget). Internasjonale etterforskere tror angrepet forrige måned ble ledet av en «utenlandsk statsmakt» som brukte dykkere på speedbåter til å minelegge skipene. NTB Scanpix/AP.

Det er konklusjonen i en foreløpig granskningsrapport som Emiratene, Saudi-Arabia og Norge står bak, og som torsdag ble lagt fram for FNs sikkerhetsråd.

Ett av skipene som ble rammet av sabotasjen, var den norskregistrerte oljetankeren Andrea Victory. To andre var saudiarabiske, mens ett var fra Emiratene.

Les hele uttalelsen her.

FNs sikkerhetsråd vil også motta den endelige rapporten, som vil avgjøre hva slags reaksjoner rådet vil komme med.

Les også: Bolton: Iran sto trolig bak skipssabotasje

USA har anklaget Iran for å stå bak angrepet, som kom samtidig med at forholdet mellom Iran og USA tilspisset seg.

De fire oljetankerne ble rammet av eksplosjoner utenfor havnebyen Fujairah i Emiratene 12. mai.

Les også: USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten

Ifølge den foreløpige rapporten var angrepene såpass sofistikerte at de trolig ble gjennomført av en statlig aktør. Undersøkelser viser dessuten av det etter alt å dømme ble brukt miner som ble festet med magneter på skipenes skrog av veltrente dykkere.

Dykkerne ser ut til å ha tatt seg ut til oljetankerne i hurtigbåter.

Les også:


Råolje-tankeren Amjad, et av de to skadde skipene, fotografert dagen etter angrepene 12. mai. NTB Scanpix/AFP.
Råolje-tankeren Amjad, et av de to skadde skipene, fotografert dagen etter angrepene 12. mai. NTB Scanpix/AFP.
Satellittbildet viser oljetankskipet A. Michel fra Emiratene utenfor kysten av Fujairah i De forente arabiske emirater mandag 13. mai 2019. Fire oljetankskip, inkludert et norsk, som lå til anker ble skadd i et sabotasjeangre det myndigheter i gulfstatene beskriver som et sabotasjeangrep. NTB Scanpix/AP.
Satellittbildet viser oljetankskipet A. Michel fra Emiratene utenfor kysten av Fujairah i De forente arabiske emirater mandag 13. mai 2019. Fire oljetankskip, inkludert et norsk, som lå til anker ble skadd i et sabotasjeangre det myndigheter i gulfstatene beskriver som et sabotasjeangrep. NTB Scanpix/AP.
1. juni 2019: Den amerikanske hangarskips-flåtegruppegruppen (Carrier Strike Group) Abraham Lincoln og et amerikansk bombefly av typen B-52H Stratofortress gjennomfører øvelser i Arabiahavet utenfor Persiabukta. NTB Scanpix/AP.
1. juni 2019: Den amerikanske hangarskips-flåtegruppegruppen (Carrier Strike Group) Abraham Lincoln og et amerikansk bombefly av typen B-52H Stratofortress gjennomfører øvelser i Arabiahavet utenfor Persiabukta. NTB Scanpix/AP.
Iransk marineskip tar del i «Den nasjonale Persiabukt-dagen» i Hormuzstredet som forbinder Persiabukta og Arabiahavet, 20. april 2019. NTB Scanpix/AFP.
Iransk marineskip tar del i «Den nasjonale Persiabukt-dagen» i Hormuzstredet som forbinder Persiabukta og Arabiahavet, 20. april 2019. NTB Scanpix/AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden