WHO: Datingapper bidrar til å bremse kampen mot kjønnssykdommer

Datingapper som Tinder har gjort seksuelle treff enklere og mer tilgjengelig. WHO advarer mot faren for kjønnssykdommer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Datingapper som Tinder har gjort seksuelle treff enklere og mer tilgjengelig. WHO advarer mot faren for kjønnssykdommer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Verdens helseorganisasjon (WHO) slår alarm om manglende framgang i kampen mot kjønnssykdommer. Organisasjonen peker på datingapper og økt seksuell aktivitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Folk blir mer avslappet når det kommer til beskyttelse, og det er farlig i en tid der sex har blitt mer tilgjengelig på grunn av ting som datingapper, sier Teodora Wi, ekspert på seksuelt overførbare sykdommer i WHO.

Daglig registreres det en million nye tilfeller av kjønnssykdommer eller infeksjoner som kan behandles, ifølge WHO. Det er omtrent det samme tallet fra forrige WHO-rapport om temaet, som er fra 2016. Den gang ble 376 millioner tilfeller av klamydia, gonore, syfilis og trichomonas-infeksjon registrert. Antallet smittede den gang var om lag på samme nivå som i 2012.

Kondom

Wi i WHO sier kondombruk kan ha gått ned etter at legemidler som tar knekken på virus, har blitt mer tilgjengelige.

WHO advarer også mot seksuelt overførbare infeksjoner, som er vanskelige å oppdage ettersom det ikke er åpenbare tidlige symptomer. Dersom infeksjonene ikke behandles, kan det føre til alvorlige kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdommer og nevrologiske sykdommer.

– Vi ser på det som en skjult epidemi, en stille epidemi, en farlig epidemi, sier Melanie Taylor, ekspert på seksuelt overførbare infeksjoner i WHO.

Ber verden våkne

Peter Salama, direktør for avdelingen for helsedekning i WHO, sier i en uttalelse at de ser mangel på fremgang blant land for å stoppe spredningen av seksuelle overførbare infeksjoner over hele verden.

Han sier rapporten de kommer med, bør være nok til å få myndighetene i verden til å våkne for å sikre at alle har tjenester som gjør at folk kan beskytte seg og få behandling for infeksjonene.

Personvernpolicy