Sudan suspenderes fra Den afrikanske union

En demonstrant viser V-tegnet foran brennende dekk og vrakrester på en vei i nærheten av den sudanske hærens hovedkvarter i Khartoum. Sudan blir nå suspendert fra Den afrikanske unionen etter den blodige aksjonen landets sikkerhetsstyrker har ført mot fredelige demonstranter denne uken. Foto: AP / NTB scanpix
En demonstrant viser V-tegnet foran brennende dekk og vrakrester på en vei i nærheten av den sudanske hærens hovedkvarter i Khartoum. Sudan blir nå suspendert fra Den afrikanske unionen etter den blodige aksjonen landets sikkerhetsstyrker har ført mot fredelige demonstranter denne uken. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

AUs freds- og sikkerhetsråd suspenderer Sudan fra deltakelse i unionen etter at landets sikkerhetsstyrker denne uken åpnet ild mot fredelige demonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Twitter skriver organisasjonen at Sudan vil være ekskludert fra «alle AU-aktiviteter fram til en reell etablering av en sivilt styrt overgangsmyndighet».

AU legger til grunn at de ser dette som den eneste måten Sudan kan komme seg ut av krisen.

Mandag morgen gikk tungt bevæpnede medlemmer av de sudanske sikkerhetsstyrkene inn i en protestleir utenfor hærens hovedkvarter i Khartoum. Voldsomme skuddsalver fulgte, og demonstrantenes telt ble satt i brann.

Antall drepte har ifølge organisasjonen Sudanske legers komité steget til 108, etter at 40 personer ble funnet i elva Nilen onsdag.

Leger i Sudan: Dødstallene stiger videre

Protestbevegelsen i landet presset tidligere i år hæren til å avsette president Omar al-Bashir. Militærjuntaen som overtok makten, nekter å innfri demonstrantenes krav om rask innføring av et sivilt styre.

General Abdel-Fattah Burhan, som nå leder Sudan, hevdet onsdag at han åpner for betingelsesløse forhandlinger. Protestbevegelsen mener invitasjonen til forhandlinger er useriøs, da militæret stadig dreper sudanere.

– Kjøretøyene deres patruljerer i gatene, de skyter på folk. Vi fortsetter protestene våre, motstanden, streiken og en fullstendig sivil ulydighet, sier talsmann Mohammed Yousef al-Mustafa.

Aktuelt: Norge oppfordrer Sudans militærjunta å ta opp forhandlinger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden