Bruker turisme som våpen i handelskrigen

Kina med nytt reiseråd: USA er ondt – ikke reis dit!

<p>I de nye advarslene fra det kinesiske kultur- og turisdepartementet blir kinesere, som har planer om å reise til USA, minnet om hyppige tilfeller av «skyting, ran og tyveri».</p>
I de nye advarslene fra det kinesiske kultur- og turisdepartementet blir kinesere, som har planer om å reise til USA, minnet om hyppige tilfeller av «skyting, ran og tyveri». Foto: Hyungwon Kang / Reuters

Den tilspissede handelskrigen mellom Kina og USA har fått en ytterligere omdreining. Nå blir også turisme brukt som våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kinesiske regimet forsøker nå å ramme den amerikanske økonomien på mange ulike måter. Ettersom turisme er en viktig inntektskilde for USA, har kinesiske myndigheter gått ut med en helt konkret advarsel til sine borgere.

I de nye advarslene fra det kinesiske kultur- og turistdepartementet blir kinesere, som har planer om å reise til USA, minnet om hyppige tilfeller av «skyting, ran og tyveri».

Samtidig går Kinas utenriksdepartement ut med påstander om trakassering av kinesiske statsborgere i USA.

Les også: Russland og Kina skryter av nært vennskapsforhold

Risiko for visumtrøbbel

På denne bakgrunn blir kinesere som oppholder seg i USA oppfordret til å ta vare på egen sikkerhet. I tillegg blir kinesiske studenter minnet om risikoen for visumtrøbbel.

«USA er ondt – ikke reis dit!» lyder oppfordringen, ifølge CNN.

Den skjerpede retorikken inngår i Kinas pågående og eskalerende handelskonflikt med USA. Fra før har det fra offisielt kinesisk hold kommet påstander om at amerikanerne «mobber» Kina.

At kinesiske myndigheter nå advarer kinesere mot den høye kriminaliteten i landet, innebærer en ny opptrapping i spenningen mellom de to landene.

– Vær i økende grad på vakt

«Kinesiske turister bør vurdere risikoen ved å besøke USA», er ordlyden i reiserådet.

Fakta om USAs handelskonflikt med Kina

* USAs president Donald Trump og hans administrasjon bekreftet 15. juni at de innfører 25 prosent toll på kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar årlig.

* Den omfattende listen er på 1.102 kinesiske produkter, blant annet batterier, kjemiske produkter og telekomutstyr.

* Tollen ble innført fredag 6. juli på varer til en verdi av 34 milliarder dollar årlig. To uker senere blir toll på de resterende varene på listen til en verdi av 16 milliarder dollar årlig innført.

* Kina har varslet snarlig innføring av toll på amerikanske varer til en verdi av 50 milliarder dollar. Gjengjeldelsestollen omfatter 545 produkter, blant annet landbruks-, sjømat- og bilprodukter.

* USA har åpnet for langt mer omfattende tolltiltak senere – ved å ramme kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar årlig med toll, og deretter ytterligere opptrapping til å omfatte varer verdt 300 milliarder dollar.

* Dermed kan kinesiske varer til en verdi av opptil 550 milliarder dollar årlig bli rammet av amerikansk straffetoll, et beløp som er høyere enn verdien på varer som Kina eksporterte til USA i fjor. Den var på 506 milliarder dollar.

* Kina har gjort det klart at landet akter å svare med samme mynt.

* Høyere amerikanske tollsatser på stål og aluminium ble innført allerede i mars. Disse handelsbarrierene rammer også USAs allierte i Europa og Canada.

(Kilde: NTB)

Kinesisk UD anklager samtidig amerikanske politifolk og grensevakter for å trakassere kinesiske statsborgere.

– Vær i økende grad på vakt og styrk de forebyggende tiltakene, heter det i denne advarselen.

Trump: – Vi får se hva som skjer

USAs president Donald Trump. Foto: NTB Scanpix/AFP. Foto: Saul Loeb / AFP
USAs president Donald Trump. Foto: NTB Scanpix/AFP. Foto: Saul Loeb / AFP

USAs president Donald Trump truer torsdag Kina med enda mer toll, denne gangen på varer for 300 millarder dollar. Samtidig øker tollpresset mot Mexico.

– Det er mange interessante ting som skjer i samtalene med Kina. Vi får se hva som skjer. Jeg kan gå opp med minst 300 milliarder dollar til, og jeg vil gjøre det til rett tid, sier Trump ifølge Reuters. Han har ikke spesifisert hvilke varer som vil kunne bli påvirket.

Uttalelsen ble gitt til journalister under Trumps besøk i Irland torsdag.

Vil presse Kina til ny kurs

Handelskonflikten mellom USA og Kina brøt ut i fjor etter mange års amerikansk misnøye med kinesisk handelspolitikk. I valgkampen i 2016 kom Donald Trump med stadige angrep på Kina. Han begynte å heve tollen på kinesiske varer i januar i fjor for å presse Kina til å endre handelspolitikk.

– Jeg tror Kina ønsker å få til en avtale, og jeg tror Mexico sterkt ønsker å få til en avtale, sa presidenten før han gikk om bord i flyet på den irske flyplassen Shannon på vei til Frankrike for å delta i markeringen av D-dagen.

Les også: USA med ny advarsel til Kina

VIDEO: Trump truer Kina: Slår dere tilbake, blir det enda verre!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden