Taiwan vil kjøpe våpen fra USA

Kvinnelige artillerister fra Taiwan poserer under en militærøvelse i mai.
Kvinnelige artillerister fra Taiwan poserer under en militærøvelse i mai. Foto: Chiang Ying-ying / AP

Taiwan bekrefter at de ønsker å kjøpe våpen fra USA, deriblant 100 stridsvogner. Det kan forverre et allerede anstrengt forhold mellom Washington og Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsdepartementet i Taiwan sier i en uttalelse at de har sendt en forespørsel om 108 M1A2 Abrams-stridsvogner, i tillegg til andre militære våpen til en verdi av 2 milliarder dollar, som tilsvarer om lag 17,4 milliarder kroner.

Det kan skape ytterlige friksjon i den pågående handelskrigen mellom Kina og USA. Kina motsetter seg all militær og offisiell kontakt mellom Taiwan og USA, og sier at våpensalg til øya utgjør både interne forstyrrelser og bryter tidligere avtaler mellom Washington og Beijing.

Det er ikke klart når den offisielle forespørselen, som USA har 120 dager å svare på, ble sendt. De amerikanske stridsvognene vil kunne utgjøre en betydelig oppgradering av Taiwans eldre militære utstyr.

Aktuelt: Ungarn gikk til Trump for å presse Norge i våpenhandel

President Tsai Ing-wen sier at Taiwan vil fortsette å styrke sine forsvarsmuligheter, i tillegg til å forplikte seg til regional stabilitet og fred.

Presidenten uttalte også i mars at Taiwan er ute etter å øke mengden våpen og stridsvogner, uten å utdype videre.

En talsmann for Taiwans utenriksdepartement sier at USA foreløpig vurderer forespørslene, melder Taiwans statlige nyhetsbyrå.

Aktuelt: Senatet ønsker å blokkere Trumps våpensalg til Saudi-Arabia

USA er hovedleverandøren av forsvarsvåpen til Taiwan – en stat Kina anser som sitt territorium. Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949, da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Beijing fastholder at øya er en del av Kina og truer med å invadere dersom ledelsen i Taipei formelt erklærer selvstendighet.

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», men har samtidig et nært militært samarbeid med øya.

Aktuelt: Kina vil opprette svarteliste over «upålitelige» handelspartnere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden