Senatet ønsker å blokkere Trumps våpensalg til Saudi-Arabia

Republikaneren Lindsey Graham er vanligvis en av Trumps nærmeste støttespillere i Senatet, men nå mobiliserer han Kongressen slik at Trumps planlagte våpenhandel med Saudi-Arabia kan blokkeres. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
Republikaneren Lindsey Graham er vanligvis en av Trumps nærmeste støttespillere i Senatet, men nå mobiliserer han Kongressen slik at Trumps planlagte våpenhandel med Saudi-Arabia kan blokkeres. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ligger nok en gang an til tverrpolitisk enighet i Senatet om president Donald Trumps våpenhandel med Saudi-Arabia, men nok en gang kan Trump legge ned veto.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En koalisjon av republikanske og demokratiske senatorer har onsdag lagt fram 22 resolusjoner, med formål om å understreke Kongressens rolle når USA selger våpen til andre land.

Trump-administrasjonen sa forrige måned at de vil iverksette en unntakserklæring for å forbigå Kongressen og sende våpen til Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene.

Utsagnet har forarget kongressmedlemmer som mener at amerikanske våpen blir brukt til å drepe sivile i krigsherjede Jemen, der en Saudi-ledet koalisjon driver en voldsom krigføring som har fordrevet millioner.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham, som vanligvis er en av Trumps mest lojale støttespillere i Kongressen, sier at han håper på sterk tverrpolitisk støtte slik at våpensalget kan hindres.

– Selv om jeg forstår at Saudi-Arabia er en strategisk alliert, kan vi ikke ignorere kronprins Mohammed bin Salmans oppførsel. Dette er ikke tidspunktet til å drive handel med Saudi-Arabia, sier Graham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Trump ga Saudi-Arabia atombistand etter Khashoggi-drapet

– Gjør USA til junioren

I tillegg til krigføringen i Jemen som har kostet titusener av liv og utløst en nær humanitær krise, har bin Salman havnet i søkelyset for drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi. USA planlegger å selge våpenmateriale til Saudi-Arabia og Emiratene til en verdi på 8,1 milliarder dollar.

– Saudi-Arabia behandler oss som junioren i alliansen mellom oss. De har kuttet amerikanske innbyggere i småbiter, men krever at vi skal være stille og gi dem mer våpen, sier den demokratiske senatoren Chris Murphy, som viser til Khashoggi-drapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Mike Pompeo understreker imidlertid at administrasjonen ikke ønsker å la handelsplanene gå gjennom Kongressen, noe som er vanlig prosedyre. Han hevder at Iran har utløst en krisetilstand som gjør at Kongressen kan forbigås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran

Atomambisjoner

Senatorene ønsker likevel å vedta en resolusjon for å avlyse våpensalget. En slik resolusjon trenger to tredeler av stemmene i begge kamrene i Kongressen. Trump er imidlertid ventet å bruke vetomakten mot en slik resolusjon. Det gjorde han i april da Kongressen vedtok en lignende resolusjon mot USAs våpenbistand til Saudi-Arabia.

– Trumps ivrighet etter å gi saudiaraberne hva enn de ønsker, uavhengig av Kongressens posisjon, skader USAs nasjonale sikkerhetsinteresser. Det er også et av flere steg administrasjonen tar som skaper en farlig eskalering og spenning i regionen, sier senatoren Tim Kaine fra Det demokratiske partiet.

Saudi-Arabia, verdens ledende eksportør av råolje, har lansert en ambisiøs plan for å bygge 16 atomreaktorer til en verdi av 80 milliarder dollar. Bin Salman har uttalt at kongedømmet vil utvikle atomvåpen dersom Iran gjør det.

Aktuelt: Saudi-Arabia avblåser kampen mot korrupsjon