Palestinske ledere ga seg selv solid lønnsøkning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lekkede dokumenter avslører at den palestinske regjeringen i Ramallah ga seg selv kraftige lønnsøkninger før de kuttet lønnen til offentlig ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skyhøy arbeidsledighet og dempet økonomisk vekst preget det palestinske arbeidsmarkedet på den okkuperte Vestbredden i 2017. Det hindret ikke president Mahmoud Abbas' regjering i å innvilge seg selv en rekke saftige bonuser og frynsegoder, samt 67 prosents lønnsøkning.

Beslutningen ble tatt i all hemmelighet og holdt skjult for offentligheten i to år. Men denne uka ble regjeringen avslørt gjennom en rekke dokumenter som er publisert anonymt på sosiale medier.

Det har ført til kraftige reaksjoner på Vestbredden, der den pengelense selvstyremyndigheten er tvunget til å kutte offentlig ansattes lønninger på grunn av store budsjettunderskudd.

Gjennomkorrupte

Lekkasjene kommer på tampen av den muslimske fastemåneden ramadan, en tid med høye utgifter for familier som allerede sliter for å få endene til å møtes. Mange palestinere er fra før rasende på egne ledere, som de mener er gjennomkorrupte og lite opptatt av folk flest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringsmedlemmene oppførte seg som om regjeringen er deres private butikk som de kan ta så mye de vil fra uten å bli stilt til ansvar, sier den politiske kommentatoren Ehab Jareri.

President Mahmoud Abbas godkjente lønnsøkningen i strid med en lov fra 2004 om fastlønn for ministre, opplyser to høytstående tjenestemenn som ikke vil bli navngitt.

Bostøtte

Ifølge ett av de lekkede dokumentene økte månedslønna for ministre fra 26.000 kroner til 43.000 kroner, mens statsministerens lønn økte til 52.000 kroner. Lønnsøkningen ble innvilget med tilbakevirkende kraft til 2014, noe som gjorde at ministrene innkasserte en ekstra bonus på flere hundre tusen kroner, ifølge nyhetsbyrået APs kilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men frynsegodene endte ikke der. Ministre som bor utenfor Ramallah, fikk over 80.000 kroner ekstra i året for å leie seg et hus i den palestinske byen hvor regjeringen har hovedsete, ifølge et annet lekket dokument.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Misnøye med Abbas

83 år gamle Abbas' popularitet har stupt siden han ble president i Palestina i 2005. Folk er ikke bare misfornøyd med at han har mislyktes med å skaffe uavhengighet og mistet Gazastripen til Hamas.

Arbeidsledigheten på Vestbredden er nesten 20 prosent, og en vanlig lønn for offentlig ansatte er mellom 6.000 og 9.000 kroner i måneden.

Lekkasjene har utløst ramaskrik blant palestinere på sosiale medier. Den nyutnevnte statsministeren Mohammed Shtayyeh svarer at lønnsøkningene er lagt på is.

Mens saken granskes, skal ministrene bare få utbetalt halv lønn, i likhet med de fleste andre offentlig ansatte, ifølge regjeringens talsmann Ibrahim Milhim.

Toppen av isfjellet?

Mange spør seg nå hva annet makteliten i Ramallah holder skjult.

– Jeg tror dette bare er toppen av isfjellet hva gjelder korrupsjon i den palestinske selvstyremyndigheten, sier Majdi Abu Zeid, som jobber i antikorrupsjons-organisasjonen Aman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere statsminister Rami Hamdallah ledet teknokratregjeringen da lønnsøkningene ble innført. Han forsvarer godene.

– Abbas godkjente det da han tok i betraktning de økende levekostnadene, sier han.

Pengemangelen har i stor grad bakgrunn i maktkampen med okkupasjonsmakten Israel, som holder tilbake 1,2 milliarder kroner i palestinske skatteinntekter.

Israel nekter å overføre pengene før palestinerne slutter med utbetalinger til familiemedlemmer av palestinere som har utført angrep mot israelere.