Norge oppfordrer Sudans militærjunta å ta opp forhandlinger

En sudansk demonstrant viser seierstegn foran en mengde brennende bildekk i hovedstaden Khartoum mandag. Forhandlingen mellom den militære overgangsstyret og de sivile demonstrantene i landet falt fullstendig fra hverandre etter at militære styrker gikk til angrep på sivile demonstranter. Foto: Ap/ NTB scanpix
En sudansk demonstrant viser seierstegn foran en mengde brennende bildekk i hovedstaden Khartoum mandag. Forhandlingen mellom den militære overgangsstyret og de sivile demonstrantene i landet falt fullstendig fra hverandre etter at militære styrker gikk til angrep på sivile demonstranter. Foto: Ap/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge deler en uttalelse med USA og Storbritannia hvor det uttrykkes bekymring over at det militære overgangsrådet i Sudan har angrepet sivile demonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen fra Utenriksdepartementet og statsråd Ine Eriksen Søreide (H) kom sent tirsdag kveld og i kjølvannet av at militærjuntaen i Sudan har brutt forhandlingene med de sivile demonstrantene i landet om en overgang til et sivilt styre. Minst 40 mennesker er drept siden sikkerhetsstyrker mandag gikk til aksjon mot demonstranter, ifølge leger tilknyttet protestbevegelsen.

– Det militæret overgangsrådet har satt en fredelig overgang til sivilt styre i Sudan i fare. Utenriksministeren sier at angrepene på fredelige demonstranter og andre sivile i Sudan er uakseptable og oppfordrer partene til å gå tilbake til forhandlingsbordet, står det i pressemeldingen fra UD.

I selve uttalelsen fra USA, Storbritannia og Norge går det fram at de tre landene fordømmer angrepene mot de fredelige demonstrantene 3. juni.

– Ved å gi ordre om disse angrepene har Det militære overgangsrådet satt prosessen til et sivilt styre og fred i Sudan i fare. Vi oppfordrer til en omforent overgang til sivilt styre som folket i Sudan har bedt om, står det i uttalelsen.