Japanske kvinner med opprop mot høye hæler

Japanske kvinner kjemper for å slippe å måtte bruke høyhælte sko på jobb. Illustrasjonsfoto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Japanske kvinner kjemper for å slippe å måtte bruke høyhælte sko på jobb. Illustrasjonsfoto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nærmere 20.000 japanske kvinner har undertegnet et opprop med krav om slutt på kleskoder som pålegger dem å bruke høye hæler på jobb. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KuToo-kampanjen ble startet av Yumi Ishikawa, som var lei av å måtte gå med høye hæler i begravelsesbyrået der hun jobbet, skriver BBC.

Ishikawa luftet sin frustrasjon på Twitter, og kort tid etter var meldingen hennes delt 30.000 ganger.

KuToo henspiller på de to japanske ordene kutsu (sko) og kutsuu (smerte), men det er også en klar referanse til MeToo-kampanjen.

– Jeg håper denne kampanjen vil endre de sosiale normene slik at kvinner ikke lenger blir oppfattet som uhøflige dersom de i likhet med menn går med flate sko, sier Ishikawa.

Japanske menn har også sitt å stri med, men har til en viss grad lykkes med sin kamp mot slipstvang på jobben. Det kan de delvis takke regjeringens Cool Biz-kampanje for. Den oppfordret bedrifter til å redusere luftkondisjoneringen for å spare strøm, noe som gjorde det varmt i mange kontorlokaler. I dag går mange forretningsmenn og statsansatte uten slips i Japan.

Les også: Åtte millioner hus står tomme i Japan - nå vil myndighetene gi dem vekk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden