Markering i Hongkong 30 år etter studentopprøret i Kina

Den tungt bevoktede Tiananmenplassen i Beijing tirsdag morgen. Foto: NG Han Guan / AP / NTB scanpix
Den tungt bevoktede Tiananmenplassen i Beijing tirsdag morgen. Foto: NG Han Guan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Hongkong holdes det en lysmarkering 30 år etter massakren på Den himmelske freds plass i Beijing, men i Kina forbigår det hele i stillhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Hongkong har det blitt holdt minnemarkeringer hvert år siden 1990 for å minnes ofrene etter studentopprøret. I år er det ventet at titusener møter opp.

– Jeg tror folk i Hongkong ønsker å ha ansvaret for å holde liv i bevegelsen. Vi er fortsatt frie i Hongkong, så vi må si det vi føler, sier viseformann Richard Tsoi i Hongkongs allianse for demokratiske bevegelser i Kina.

Mens kinesiske myndigheter har forsøkt å dysse ned den blodige avslutningen på studentdemonstrasjonene 4. juni 1989, ønsker ofre, samt noen av soldatene, å holde minnene i live.

Blodig massakre

Demonstrasjonene hadde pågått i ukevis i 1989 og kravene dreide seg både om mer demokrati og politisk frihet, samt skjerpet kamp mot korrupsjon i statsapparatet. Ved 4-tiden om morgenen, idet de siste gruppene var i ferd med å forlate plassen, kom stridsvognene rullende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen timer senere var flere hundre mennesker drept, minst. Enkelte anslag går ut på at aksjonen krevde flere tusen ofre, hvorav mange ble drept i sidegatene til plassen.

Sensur

På fastlandet i Kina (Kina uten Hongkong) er det forbudt å nevne 30-årsdagen for massakren. Sensuren av sosiale medier er forsterket, og både tilslørte betegnelser som «Mai 35» eller bilder av stearinlys blir automatisk slettet.

Overlevende og slektninger som fortsatt bor i Kina, blir overvåket og får ikke lov til å snakke med utenlandske journalister, ifølge aktivister i utlandet.

– Der de tidligere brukte stridsvogn, bruker de nå andre metoder for å undertrykke. De er ingen ytringsfrihet eller pressefrihet i Kina, verken digitalt eller ellers, sier Kina-ekspert Dirk Pleiter i Amnesty International, som mener situasjonen i landet har blitt mye verre.