Russland nekter for støtte til separatister i Øst-Ukraina

En ukrainsk tjenestemann holder vakt ved en utpost nær frontlinjen mens konflikten raser videre i Mariinka i Donetsk-regionen øst i Ukraina. Russland sier i FN-domstolen i Haag mandag at det ikke foreligger nye bevis for at de har støttet de prorussiske separatiststyrkene med våpen eller soldater.
En ukrainsk tjenestemann holder vakt ved en utpost nær frontlinjen mens konflikten raser videre i Mariinka i Donetsk-regionen øst i Ukraina. Russland sier i FN-domstolen i Haag mandag at det ikke foreligger nye bevis for at de har støttet de prorussiske separatiststyrkene med våpen eller soldater. Foto: Evgeniy Maloletka / AP

Ukraina har ikke lagt fram nye bevis i FN-domstolen i Haag for russisk støtte til opprørerne i Øst-Ukraina, hevder Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas sak mot Russland bør derfor henlegges, mener russerne.

– Ukraina har ikke vært i stand til å legge fram vesentlige nye bevis som vil kreve at retten endrer oppfatning, sa Russlands representant i retten mandag.

Ukraina anklager russerne for å finansiere og væpne de prorussiske separatistene, som de siste årene har kjempet mot den ukrainske regjeringshæren øst i landet.

Kampene brøt ut etter at den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj ble presset til å gå av i forbindelse med massedemonstrasjoner i Kiev for fem år siden. Ifølge FN-anslag er rundt 13.000 mennesker siden drept i kamphandlinger.

Russland har representert opprørerne i internasjonale forhandlinger om krisen, men landet nekter for å ha bidratt med soldater eller våpen.

Ukraina har heller ikke lagt fram bevis for at Russland produserte rakettsystemet som ble brukt da et passasjerfly fra Malaysia Airlines ble skutt ned over Ukraina i 2014, hevdet den russiske representanten i retten mandag.

I fjor erklærte både Nederland og Australia at de holdt Russland ansvarlig for å ha levert luftvernraketten prorussiske opprørere brukte da passasjerflyet ble skutt ned. Alle de 298 om bord – blant dem 196 nederlendere og 38 australiere – ble drept.

USA, Storbritannia og andre allierte har støttet Nederland og Australia etter at de erklærte at de holder russerne ansvarlig.

Personvernpolicy