Pompeo åpen for Iran-forhandlinger

USA er villig til å forhandle med Iran, uten at det stilles betingelser, sier utenriksminister Mike Pompeo. – Ikke særlig sannsynlig, svarer Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forutsetningen er at Iran oppfører seg som «et normalt land», sier Pompeo, som søndag var på besøk i Sveits.

– USAs forsøk på å reversere de ondsinnede aktivitetene til denne islamske republikken, denne revolusjonære styrken, kommer til å fortsette, legger han til.

Irans utenriksminister Javad Zarif sier imidlertid at det «ikke er veldig sannsynlig» at de to landene vil møtes til samtaler.

Les også: IAEA: Iran overholder atomavtalen

– Samtaler er neste steg i prosessen med å legge press. Dette fungerer kanskje i eiendomsmarkedet, men det virker ikke i håndteringen av Iran, sa Zarif i et intervju med den amerikanske TV-kanalen ABC søndag.

President Donald Trump har de siste månedene trappet opp retorikken mot Iran og hevder at landet utgjør en økende trussel mot amerikanske interesser.

I forrige måned sendte USA et hangarskip og bombefly til regionen, og Trump kunngjorde nylig at det skal sendes ytterligere 1.500 amerikanske soldater til Midtøsten.

Målet er å sende et klart budskap til Iran om at «ethvert angrep på amerikanske eller alliertes interesser vil bli møtt med nådeløs kraft», opplyste hans nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Bolton har i flere tiår tatt til orde for at USA bør angripe Iran militært, blant annet i 2015 i et innlegg under tittelen «Bomb Iran» i The New York Times.

Iran avviser anklagene fra USA og hevder Trump-administrasjonen driver psykologisk krigføring.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden