USA med ny advarsel til Kina

USAs forsvarsminister Patrick Shanahan (t.v.) hilste lørdag på sin kinesiske motpart Wei Fenghe (t.h.), men tonen mellom de to land er kjølig. Foto: AP / NTB scanpix
USAs forsvarsminister Patrick Shanahan (t.v.) hilste lørdag på sin kinesiske motpart Wei Fenghe (t.h.), men tonen mellom de to land er kjølig. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA advarer Kina mot å true suvereniteten til naboland og varsler nye investeringer i forsvarsteknologi for å forsvare sine asiatiske allierte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanerne og kineserne har lenge kjempet om innflytelse og raslet med sablene i Sør-Kinahavet, på Koreahalvøya og i Taiwanstredet.

Under et sikkerhetsforum i Singapore denne helga, kjent som Shangri-La-dialogen, kom USAs forsvarsminister Patrick Shanahan men en ny advarsel rettet mot Beijing.

– Kina kan og bør samarbeide med resten av regionen. Oppførsel som undergraver andre lands suverenitet og som skaper mistro til hvilke intensjoner Kina har, må ta slutt, sa han.

Les også: Kina vil opprette svarteliste over «upålitelige» handelspartnere

Shanahan omtalte videre Nord-Korea som «en ekstraordinær trussel» og varslet betydelige amerikanske investeringer i ny forsvarsteknologi for å forsvare USAs interesser og allierte i regionen.

– Vi vil sikre oss mot at fiender tror at de kan lykkes med å nå sine politiske mål ved hjelp av militærmakt, sa Shanahan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har i klare ordelag avvist Taiwan, Brunei, Malaysia, Filippinene og Vietnam, som krever en viss grad av medbestemmelse i Sør-Kinahavet.

For første gang deltar også Kina med sin forsvarsminister under Shangri-La-dialogen, men general Wei Fenghe skal først på talerstolen søndag.

Les også: Kina anklager USA for «økonomisk terrorisme»