Amerikanske myndigheter gransker mystiske gråhval-dødsfall

Elever og lærere ved Northwest Montessori School i Seattle undersøker kadaveret av en gråhval på Olympic Peninsula i delstaten Washington i forrige uke. Foto: Gene Johnson / AP / NTB scanpix
Elever og lærere ved Northwest Montessori School i Seattle undersøker kadaveret av en gråhval på Olympic Peninsula i delstaten Washington i forrige uke. Foto: Gene Johnson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvanlig mange døde gråhvaler skylles i land på den amerikanske vestkysten. Amerikanske forskere forsøker nå å finne ut hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år er rundt 70 døde hvaler blitt funnet langs kysten av California, Oregon, Washington og Alaska. Tallet er det høyeste siden 2000. I tillegg er det funnet fem hvaler på strender i British Columbia i Canada.

Den amerikanske fiskerietaten NOAA Fisheries har nå erklært hvaldødsfallene som en uvanlig hendelse og satt inn ressurser for å finne årsaken.

Ifølge etaten har bestanden av gråhvaler økt markert det siste tiåret, og er nå på rundt 27.000 dyr. Arten ble fjernet fra lista over truede dyrearter i 1994.

I 2000 ble over 100 døde gråhvaler skylt på land. Til tross for en granskning av hendelsen, ble det ikke funnet noen klar årsak.