OECD: G20-enighet rundt skatt på nettgiganter rykker nærmere

Artikkelen fortsetter under annonsen

OECDs forsøk på å samle verdenssamfunnet om en felles skatteløsning rettet mot nettgiganter er rykket nærmere, i forkant av G20-møtet i Japan i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

129 land har skrevet under på et veikart som skal føre til at nettgiganter skal kunne skattlegges mer rettferdig, opplyste Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) fredag.

– Viktig fremgang er blitt gjort, men det gjenstår fortsatt veldig mye. Målet er at vi innen utgangen av 2020 har fått på plass en enhetlig, langsiktig løsning på skatteutfordringer som har oppstått som følge av digitalisering av økonomien, sier OECDs generalsekretær José Ángel Gurría.

– Den brede enigheten som er inngått i dag rundt det tekniske veikartet må følges opp med solid politisk støtte og sikre en løsning som opprettholder, styrker og bedrer det internasjonale skattesystemet. Alle våre økonomiers helse er avhengig av det, sier Gurría.

Ifølge den japanske næringslivsavisen Nikkei er planen å etablere en ny skatteløsning som baserer seg på omfanget av et selskaps virksomhet i et land, og ikke på hvor selskapet har sitt hovedkontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansministrene fra G20-landene er ventet å skrive under på veikartet når de møtes i Fukuoka i Japan 8. og 9. juni. Møtet finner sted i forkant av G20s hovedmøte i Osaka i Japan 28. og 29. juni, der blant annet USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping skal delta.

OECD anslår at opptil 240 milliarder dollar i skatteinntekter gikk tapt bare i 2015, som følge av at nettgiganter slipper unna skatt. Dagens tall antas å være langt høyere.