Russland mener Tyrkia har ansvar for å stanse krigshandlinger i Idlib

Røyk stiger til værs etter det som skal ha vært et angrep utført av syriske regimestyrker mot byen al-Habeet i Idlib-provinsen tidligere denne måneden, ifølge gruppen De hvite hjelmene.
Røyk stiger til værs etter det som skal ha vært et angrep utført av syriske regimestyrker mot byen al-Habeet i Idlib-provinsen tidligere denne måneden, ifølge gruppen De hvite hjelmene. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland mener det er Tyrkias ansvar å stanse opprørere i Idlib-provinsen i Syria fra å skyte mot sivile og mot russiske mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov kom med uttalelsen fredag da han ble spurt om Russlands syn på et forslag fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om å få på plass våpenhvile i Idlib.

Dermed signaliserer Russland at landet vil fortsette å støtte det syriske regimets offensiv i provinsen, til tross for protester fra Tyrkia, melder Reuters.

Det var torsdag kveld at Erdogan i en telefonsamtale med Putin sa han ønsker våpenhvile i Idlib for å hindre at flere sivile blir drept. Erdogan var også opptatt av å understreke at våpenhvile kan hindre flyktningstrømmen inn i Tyrkia. Idlib-provinsen ligger nordvest i Syria og grenser mot Tyrkia.

– Det er nødvendig med en politisk løsning i Syria, sa Erdogan til Putin.

Eskalering

Erdogan har gjentatte ganger klaget til Russland over den russisk-støttede offensiven ledet av det syriske regimet mot opprørerne nordvest i Syria. Offensiven som nå pågår er den største eskaleringen i krigshandlingene mellom president Bashar al-Assad og syriske opprørere siden i fjor sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kremls budskap fredag var at Russland ikke lar seg påvirke av Erdogans oppfordring til våpenhvile. Det er opprørerne selv som må innføre våpenhvile først, mener Moskva.

– Vi har virkelig behov for våpenhvile i Idlib. Det som må gjøres for å oppnå det, er at terroristene slutter å skyte mot sivile mål og mot visse mål der våre soldater er utstasjonert, sa Peskov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Irak sender nesten 200 barn av IS-krigere til Tyrkia

Ulikt syn

Russland har klaget over rakett- og droneangrep mot Hmeimim-flybasen, der russiske styrker er utplassert.

– Dette er den tyrkiske partens ansvar, sa han.

Tyrkia og Russland står på hver sin side i Syria. Tyrkia er motstander av regimet som støttes av Russland.

I september inngikk Moskva og Ankara en avtale om å etablere en demilitarisert sone i Idlib som skulle være fri for alle tunge våpen og opprørskrigere. Men Russland, som forsøker å hjelpe Assad til å gjenvinne kontrollen over Idlib, har i ettertid klaget over opptrapping i kamphandlinger i provinsen, med henvisning til at Hayat Tahrir al-Sham, en avlegger av den tidligere al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, kontrollerer store deler av Idlib.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har ikke gjort nok for å oppfylle sin del av avtalen, mener Moskva.

Aktuelt: Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg

Opptrapping siden april

288 sivile er blitt drept av regimestyrker og russiske angrep under opptrappingen av kamphandlingene nordvest i Syria siden 30. april, ifølge den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

I tillegg er 22 sivile blitt drept i rakettangrep utført av jihadister, ifølge SOHRs oversikt.

Blant stridende er tallene høyere: 369 jihadister og opprørere alliert med dem er drept i denne perioden, mens tapstallet på regimets side er 269 krigere, ifølge SOHR.

FN anslår at 270.000 mennesker er blitt drevet på flukt i Idlib siden slutten av april.

Aktuelt: Mistenkte menneskesmuglere pågrepet i Tyrkia