Økt spenning og mange selvmordsforsøk i flyktningleir på Papua Ny-Guinea

Australias høyreorienterte statsminister Scott Morrison med familien etter at han vant valget tidligere i mai. Flyktningene på Manus Island hadde håpet på sosialdemokratisk seier og en endring i asylpolitikken.
Australias høyreorienterte statsminister Scott Morrison med familien etter at han vant valget tidligere i mai. Flyktningene på Manus Island hadde håpet på sosialdemokratisk seier og en endring i asylpolitikken. Foto: Rick Rycroft / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Papua Ny-Guinea har utplassert halvmilitært politi ved flyktningleiren på Manus Island etter økt spenning og en rekke selvmordsforsøk blant flyktningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylsøkerne ønsket opprinnelig å søke om opphold i Australia, men ble plassert på den avsidesliggende øya etter at australske myndigheter inngikk en avtale med Papua Ny-Guinea.

Hundrevis av mennesker fra land i Midtøsten, Asia og Afrika har nå tilbrakt flere år i leiren, og det er ingen utsikter til at de får opphold i noe annet land.

De halvmilitære styrkene er kjent for å bruke brutale midler for å slå ned uro. De skal i første omgang bli værende på Manus Island i tre måneder.

Asylsøkerne hadde håpet at sosialdemokratiske Labor skulle vinne valget i Australia 18. mai, slik meningsmålingene tydet på. Det ville gitt dem bedre utsikter til å få opphold i Australia.

Rapport: 41,3 millioner på flukt i eget land i 2018

I stedet var det statsminister Scott Morrison fra Liberal Party som vant overraskende. Han er arkitekten bak ideen om å sende asylsøkere til Manus Island og den lille øystaten Nauru i Stillehavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter valget har antall selvmordsforsøk økt kraftig. Nå er det asylsøkere som forsøker å ta sitt eget liv hver dag, opplyser en tjenestemann på Papua Ny-Guinea til nyhetsbyrået AFP.

Fortvilede leirboere har blant annet forsøkt å henge seg og tatt overdoser med medisiner.

Den sudanske flyktningen Abdul Aziz Adam, som nylig kom tilbake til Manus etter å ha mottatt en menneskerettighetspris i Genève, tvitret torsdag at minst 31 menn har forsøkt å ta sitt eget liv siden valget 18. mai.

Aktuelt: Russiske grensevakter arresterte flyktninger på grensen mot Norge