Marokko-rettssaken: Utpekt hovedmann sier han angrer på drapene

Rettssaken mot 24 menn startet 2. mai, men har så blitt utsatt to ganger. Her leder sikkerhetsvakter de tiltalte ut i biler etter det første rettsmøtet. Foto: Mosa'ab Elshamy / AP / NTB scanpix
Rettssaken mot 24 menn startet 2. mai, men har så blitt utsatt to ganger. Her leder sikkerhetsvakter de tiltalte ut i biler etter det første rettsmøtet. Foto: Mosa'ab Elshamy / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den utpekte hovedmannen i Marokko-saken sa i retten at han angrer på drapene, og at han ikke lenger vet om han er tilhenger av IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg ble arrestert, viste politiet meg den andre siden av IS. For å være ærlig så er jeg fortsatt forvirret. Jeg vet ikke om jeg fortsatt er tilhenger av IS. Jeg pleide å elske IS, men nå vet jeg ikke. Alt jeg vet er at jeg angrer på at jeg drepte de to turistene, sa Abdesamad El Joud under rettsmøtet, skriver VG.

Torsdagens rettsmøte mot de 24 tiltalte etter drapet på Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen er nå over. Rettssaken fortsetter 13. juni, melder en rekke medier.

Ueland (28) og Vesterager Jespersen (24) ble drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko 17. desember.

Fire menn er tiltalt for å ha utført drapene eller medvirket til dem, en sveitsisk-spansk mann er tiltalt for å ha trent dem opp, og i tillegg er 19 menn tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorgruppe. I en video sverger de fire hovedtiltalte troskap til ekstremistgruppa IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville tilslutte seg IS i utlandet

Ifølge TV 2 har El Joud i retten forklart at han og flere av de medtiltalte i lengre tid ønsket å dra utenlands for å slutte seg til IS, men at dette ikke var mulig da de manglet penger og de nødvendige reisedokumentene.

Derfor skal de ha bestemt seg for å utføre angrep mot mål i Marokko og så seg ut militære mål og kjøpesentre. De forsøkte flere ganger uten hell å skaffe seg skytevåpen, og de forsøkte også å lage en bombe, men mislyktes.

Kun en uke før drapene skal de ha bestemt seg for å gjennomføre angrep i Imlil-fjellene, og de tiltalte reiste dit bare fire dager før drapene fant sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I retten forklarte El Joud at de ved fire anledninger så seg ut andre ofre, men at de lot være å drepe disse. Med andre ord var det helt tilfeldig at det var Ueland og Vesterager Jespersen som ble drept.

Utsatt to ganger

Rettssaken mot de 24 startet først 2. mai i byen Salé i Marokko. Da ble den utsatt på grunn av mangel på forsvarsadvokater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

16. mai møtte de tiltalte igjen i retten, men etter en drøy time ble det klart at rettssaken ble utsatt enda en gang.

Bistandsadvokaten til danske Louisa Vesterager Jespersens familie, Khaled Fataoui, mente at den marokkanske staten, som er ansvarlig for sikkerheten i landet, er erstatningsansvarlig overfor familien. Dermed ble det behov for mer tid.

Ifølge TV 2 vil rettssaken framover kun foregå på torsdager. Retten håper å være ferdig med de tiltaltes forklaringer i løpet av de neste to ukene, og det antas at rettssaken kan vare helt fram til september.

Erstatningskrav

Ifølge NRK fremmet advokaten et stort erstatningskrav for de etterlatte.

– Jeg har ikke lov til å gå ut med beløpet, men det jeg kan si, er at det er stort. Kravet har vi allerede levert til retten, men det er hemmelig, sier han.

Bistandsadvokaten til Maren Uelands familie, Ragnar Falck Paulsen, opplyser til NTB at han fremdeles jobber med å få på plass en marokkansk advokat til familien.

Ifølge TV 2 har Uelands familie foreløpig ikke tatt stilling til om de ønsker å be om erstatning, slik den danske familien har gjort.