Tidligere geriljaleder og fredsforhandler løslatt

52 år gamle Jesús Santrich, som egentlig heter Seuxis Paucias Hernandez, er blind og satt i rullestol da han ble løslatt fra fengselet La Picota sør for Bogota i Colombia for to uker siden. Han ble pågrepet like etterpå, men nå er han av høyesterett i landet løslatt igjen. Foto: AP / NTB scanpix
52 år gamle Jesús Santrich, som egentlig heter Seuxis Paucias Hernandez, er blind og satt i rullestol da han ble løslatt fra fengselet La Picota sør for Bogota i Colombia for to uker siden. Han ble pågrepet like etterpå, men nå er han av høyesterett i landet løslatt igjen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jesús Santrich, som var med på å framforhandle fredsavtalen mellom FARC og Colombia, ble onsdag løslatt av høyesterett i Colombia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Santrich, som egentlig heter Seuxis Hernandez, ble pågrepet for mer enn ett år siden, angivelig på anmodning fra USA, der han er siktet for å ha smuglet 10 tonn kokain til USA i perioden juni 2017 til april 2018.

For nær to uker siden ble han løslatt fra fengselet La Picota sør for Bogota i Colombia, men ble pågrepet like etterpå fordi påtalemyndigheten mente å ha funnet nye bevis i saken mot ham.

Høyesterett i Colombia aksepterte onsdag advokatenes begjæring om å løslate 52-åringen, ifølge lokale medier. Rettsinstansen vil også behandle saken til Santrich på grunn av hans høye status som kongressmedlem.

I fredsavtalen mellom FARC og Colombia, som Santrich selv var med på å framforhandle, heter det at FARC-krigere skal tilstå sine krigsforbrytelser og betale erstatning til pårørende og ofre for å slippe fengselsstraff. Slik sett skal Santrich kunne slippe unna det han har gjort før fredsavtalen – men den ble inngått i 2016. Forholdene USA anklager ham for skal være begått etter 2016.