Debatt i Knesset om oppløsning og nyvalg i Israel

<p>Tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman vil ikke oppgi prinsippet om at også de ultraortodokse skal avtjene verneplikt. Dette kan føre til at Knesset blir oppløst og at det utskrives nyvalg i Israel. Foto: AP/NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman vil ikke oppgi prinsippet om at også de ultraortodokse skal avtjene verneplikt. Dette kan føre til at Knesset blir oppløst og at det utskrives nyvalg i Israel. Foto: AP/NTB scanpix Foto: Sebastian Scheiner / AP

Knesset nærmer seg en avstemning som kan bety politisk krise og nyvalg i Israel. Statsminister Netanyahus forsøk på å danne en koalisjon ser ut til å feile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at Knesset i løpet av kvelden onsdag vil gjennomføre de to siste av de pålagte voteringene om oppløsning og påfølgende nyvalg, det andre valget i løpet av seks måneder.

Statsminister Benjamin Netanyahus Likud-parti vant valget i april, men har ikke klart å stable en koalisjonsregjering på beina. Etter seks ukers intense forhandlinger utløper fristen ved midnatt natt til torsdag.

Bakgrunn : Netanyahu kjemper for å unngå nyvalg

Hvis forhandlingene ikke fører fram i løpet av kvelden, kan president Reuven Rivlin komme til å gi regjeringsoppdraget til et annet medlem av Knesset, før det eventuelt blir utskrevet nyvalg.

Det største hinderet i koalisjonsforhandlingene er kravet fra partiet til tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman om at de ultraortodokse jødene må avtjene verneplikt som alle andre. Lieberman krangler med en håndfull strengt ortodokse partier om dette prinsippet som er svært omstridt i Israel.

Les også: Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel

Netanyahus problem er at han trenger stemmene fra alle disse partiene for å få flertall i Knesset for en ny koalisjonsregjering. Statsministeren har særlig vært kritisk til Lieberman og beskyldte ham for å utløse et kostbart og politisk lammende nyvalg så kort tid etter det forrige valget.

Finansdepartementet anslår at et nyvalg vil koste rundt 1 milliard kroner å gjennomføre.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy