«Går over lik»: Fjellklatrere beskriver mannefallet på Everest

Dette fotoet har gått verden rundt denne uken, og viser en lang kø fjelklatrere på Mount Everst. Et halvt dusin klatrere døde denne uken på vei opp til toppen. NTB Scanpix/Nirmal Purja/@Nimsdai Project Possible via AP.
Dette fotoet har gått verden rundt denne uken, og viser en lang kø fjelklatrere på Mount Everst. Et halvt dusin klatrere døde denne uken på vei opp til toppen. NTB Scanpix/Nirmal Purja/@Nimsdai Project Possible via AP.

En erfaren fjellklatrer har beskrevet «død og kaos» på toppen av Mount Everest. Fjellklatrere går bokstavelig talt over lik for å nå verdens høyeste tinde.

Dødstallene på Mount Everest steg til 11 denne uken, etter at en amerikansk lege døde på vei ned fra fjellet. Det kom også frem at en australsk klatrer ble funnet bevisstløs, men han overlevde etter å ha blitt brakt ned på ryggen av en jakokse.

Filmskaperen Elia Saikaly nådde Hillary Step, siste stadie før toppen, om morgenen 23. mai. Der avslørte solen den livløse kroppen til en annen klatrer. I denne høyden hadde han lite annet valg enn å fortsette. Gruppen han gikk med, inkludert Joyce Azzam – den første libanesiske kvinnen som har nådd alle verdens «Sju tinder» - nådde frem kort tid senere.

– Jeg kunne ikke tro det jeg så der oppe, skrev Saikaly om de siste timene av klatreturen i en post på Facebook og Instagram. «Død, blod, kaos, køer. Døde kropper langs ruten og i telt ved fjerde camp. Folk jeg forsøkte å få til å snu endte opp med å dø. Folk ble slept ned. Å klatre over lik. Alt du har lest i de mest sensasjonalistiske avisoverskriftene spilte seg ut den natten vi nådde toppen». (Posten har blitt redigert i ettertid, og denne skildringen har blitt fjernet. Se redigeringshistorikken på Facebook. Ovs. anm.)

Dette fotoet har gått verden rundt denne uken, og viser en lang kø fjelklatrere på Mount Everst. Et halvt dusin klatrere døde denne uken på vei opp til toppen. NTB Scanpix/Nirmal Purja/@Nimsdai Project Possible via AP.
Dette fotoet har gått verden rundt denne uken, og viser en lang kø fjelklatrere på Mount Everst. Et halvt dusin klatrere døde denne uken på vei opp til toppen. NTB Scanpix/Nirmal Purja/@Nimsdai Project Possible via AP.

Årets klatresesong på Everest er hittil den fjerde mest dødbringende. Fjellklatrere legger skylden på været, uerfarne klatrere og et rekordantall klatretillatelser fra nepalske myndigheter. Siden regelverket krever at hver enkelt klatrer må ha følge av en sherpa har over 820 personer forsøkt å nå toppen av verdens høyeste fjell hittil i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den indiske klatreren Ameesha Chauhan på sykehus i Katmandu etter å ha overlevd køen mot Everest. NTB Scanpix/AP.
Den indiske klatreren Ameesha Chauhan på sykehus i Katmandu etter å ha overlevd køen mot Everest. NTB Scanpix/AP.

– En død klatrer satt fast mellom tauene

– Over 200 klatrere forsøkte å ta seg til topps, sier Saikaly til Guardian om sin klatring.

– Jeg kom over en død klatrer … liket satt fast mellom to sikkerhetstau. Alle som klatret mot toppen måtte skritte over liket.

– Det er vanskelig for folk som er vant til havnivået, som ikke er profesjonelle klatrere og aldri har vært over 8000 meters høyde, å se for seg dette. Når du er i dødssonen på Everest og knapt kan tenke … det er en veldig komplisert situasjon, og du forstår at du kan lide samme skjebne. I køen som skyver deg opp mot fjellet er det ingenting du kan gjøre. Du har ikke noe annet valg enn å fortsette.

Den lange køen med klatrere ble foreviget av Nirmal Pujra om morgenen 23. mai. Bildet viser 100 klatrere som venter i kø, noen ganger i opptil 12 timer, på at det skal være deres tur til å nå toppen. Over 200 mennesker nådde den 8848 meter høye toppen av fjellet på denne ene dagen.

Chad Gaston, en annen klatrer som klarte å nå til topps, beskrev vanskene ved å passere utslåtte mennesker mens han klatret oppover, inkluderte en «mann som var som en mumie med tau kveilet rundt seg». Han ga ikke livstegn, og jeg så ham aldri åpne øynene».

Lenger opp så han en mann som holdt seg til brystet og sto lent fremover. «Jeg ventet et øyeblikk, og da han ikke beveget seg gikk jeg nærmere. Han sa han hadde vanskeligheter med å puste, selv om jeg så at oksygenmasken hans var i orden. Han var i virkelig dårlig form, med blekt ansikt og usammenhengende tale. Jeg er lei for at han døde den natten på fjellet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flyfoto over Everest (i midten til høyre) på overflygning fra Nepal til Bhutan. NTB Scanpix/AFP.
Flyfoto over Everest (i midten til høyre) på overflygning fra Nepal til Bhutan. NTB Scanpix/AFP.

21 døde i årets sesong

Ytterligere ti mennesker har omkommet siste måned mens de forsøkte å bestige andre fjell i Himalaya. Dette bringer det samlede tapstallet for mai til 21.

En australsk klatrer ble funnet bevisstløst på toppen og ble identifisert som Gilian Lee. Mannen fra Canberra overlevde skredet på fjellet i 2015, og forsøkte å bestige det for fjerde gang uten bruk av ekstra oksygen. Onsdag ble han funnet av en nepalsk gruppe, sier Mingma Sherpa, styreleder for Seven Summit Treks. En jakokse bar Lee omkring 1000 meter ned fjellsiden til et kjøretøy på 5600 meters høyde. Han ble fløyet til et sykehus i Katmandu i kritisk tilstand.

Lee skrev om sine erfaringer i 2015 da fjellet hadde et stort skred, 25. april det året. Skredet ble utløst av et jordskjelv som målte 7,8. «Jeg følte bakken riste, og ble forskjøvet omkring 20 cm til siden som gjorde at jeg mistet balansen i teltet. Vi kunne høre skredet starte, og bygge seg opp … Den største veggen med vertikal snø (omkring 50 meter høy) var på vei rett mot oss.

Dødfallene har ført til debatt om hvorvidt det kreves strengere regler for Everest, særlig på nepalsk side. Det ble utstedt 381 klatretillatelser i år.

Antall mennesker som forsøker å ta seg til topps har økt kraftig de siste årene, ikke minst vil mange fra India og Kina bestige fjellet. Flere dusin billige klatreselskap har kommet til siste ti år. Noen av dem anklages for å slurve med sikkerheten eller for å være for liberale med klatrernes fysikk og erfaring.

Venter i timesvis

Klatrere på vei til toppen av Everest 22. mai 2019. NTB Scanpix/Reuters.
Klatrere på vei til toppen av Everest 22. mai 2019. NTB Scanpix/Reuters.

Alan Arnette, en erfaren klatrer som også har skrevet om fjellet, sier klatrerne venter i timesvis på den overfylte toppen, noe som også legger press på oksygenforsyningene.

Han mener køståingen trolig hadde skylden for brorparten av dødsfallene denne sesongen. Resten kan være mangelfull opplæring eller erfaring, skjulte helseproblemer og mangelfull støtte fra guider.

– Det skyldes særlig at klatrerne er uforsiktige, sier en sherpa.

– Myndighetene bør forsikre seg om at folk som vil klatre har tidligere erfaring før de forsøker å erobre mektige Mount Everest.

Saikaly sier det kan være hans siste tur på fjellet.

– Jeg var virkelig ikke så motivert i år, og jeg er bare bekymret, sier han.

– Jeg er bekymret for de kommende årene, hva tilstanden til fjellet vil bli og hvor mange flere liv som vil gå tapt.

– Jeg er ikke sikker på om jeg vil vende tilbake. Da jeg var på vei til topps tvilte jeg på om jeg noen gang ville vende tilbake.

Les også:

Jorden rundt på 80 dager

Kina installerer toalett på Mount Everest

Verdens høyeste fjell skal måles på nytt

Yngste nordmann på toppen av Mount Everest


Forfattere: Michael Safi i Delhi, Arun Budhathoki i Katmandu og India Rakusen.

Oversatt av Ole Peder Giæver /ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl00:04 To menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41 Buskum beste nordmann i Iron Mountain23:25 Real Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12 Thorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59 Rekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58 22 drept i massakre i Kamerun22:51 To gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51 Drama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49 Kaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48 Fransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40 Sagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31 En person forsøkt ranet i Oslo22:27 Elg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25 EU møter seks søkerland fra Balkan22:07 Norendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56 Porto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39 Bingoran i Vestby21:37 Kristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30 Miljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28 Casper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18 Bayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09 Manglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen
Siste nytt
18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl00:04NorgeTo menn pågrepet etter ransforsøk i Oslo23:41SportBuskum beste nordmann i Iron Mountain23:25SportReal Madrid avga poeng, har Barcelona i ryggen23:12SportThorsby-selvmål åpnet scoringsfesten da Sampdoria tapte stort22:59SportRekordraset stoppet da Nuis og Wüst ble 1500-vinnere22:58Verden22 drept i massakre i Kamerun22:51NorgeTo gjerningsmenn på frifot etter bingoran i Vestby22:51SportDrama i Challenge Cup da Haldens håndballherrer gikk videre – Drammen røk ut22:49VerdenKaos på Heathrow på grunn av tekniske problemer22:48VerdenFransk helseminister overtar som ordførerkandidat i Paris22:40SportSagosen-misser da PSG tapte mesterligadrama22:31NorgeEn person forsøkt ranet i Oslo22:27NorgeElg og rådyr dør av på grunn av mye snø i Troms22:25VerdenEU møter seks søkerland fra Balkan22:07SportNorendal tilbake i bakken med 2.-plass i Calgary21:56SportPorto-stjerne forlot banen etter rasistiske tilrop, like etter at han senket gamleklubben21:39NorgeBingoran i Vestby21:37SportKristoffer Ajer ble matchvinner for Celtic21:30VerdenMiljøaktivister hindrer Teslas nye fabrikk i Berlin21:28SportCasper Ruud tok sin første ATP-tittel, overlegen mot Sousa i Buenos Aires21:18SportBayern tok tilbake tabelledelsen med storseier mot Köln21:09SportManglerud Star skaper spenning i sluttspillkampen
Populært