Vestager får etterlengtet støtte fra hjemlandet

Margrethe Vestager fra Radikale Venstre i Danmark har vært EUs konkurransekommissær de siste fem årene. Nå er hun kandidat til posten som kommisjonspresident. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Margrethe Vestager fra Radikale Venstre i Danmark har vært EUs konkurransekommissær de siste fem årene. Nå er hun kandidat til posten som kommisjonspresident. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix Foto: Johan Falnes / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mener Margrethe Vestager er den sterkeste kandidaten til å bli ny president for EU-kommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder posisjonen som kommisjonspresident, er det ingen tvil om at Margrethe Vestager er det sterkeste kortet, sa Løkke da han ankom til EUs toppmøte i Brussel tirsdag kveld.

Der var stats- og regjeringssjefene samlet nettopp for å diskutere hvem som skal overta som ny sjef for EU-kommisjonen når sittende president Jean-Claude Juncker går av i høst.

Vestager, som i dag er konkurransekommissær, stiller som kandidat for den liberale blokken i EU-parlamentet. Hun er en av favorittene til å få posten, men det har fram til nå vært uklart om hun også har hjemlandet i ryggen.

Løkke påpeker at det snart er valg i Danmark, og at han ikke kan binde den neste regjeringen. Men ifølge danske medier har han hatt fortrolige samtaler om saken med Socialdemokratiets leder Mette Fredriksen, som er favoritt til å bli ny statsminister etter valget.

Løkke og Vestager tilhører begge den liberale blokken i EU, men er fra to forskjellige partier: Mens Løkke er partileder i Venstre, tilhører Vestager Radikale Venstre, som i dag er i opposisjon i Danmark.