Massedrap i fengsler i Brasil var trolig kriminelt oppgjør

Venner og familie til de innsatte som ble drept mandag sto utenfor fengslet mandag. Foto: AP / NTB scanpix
Venner og familie til de innsatte som ble drept mandag sto utenfor fengslet mandag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En intern konflikt i en kriminell gruppering lå trolig bak kvelningsdrapene på 40 innsatte i fengsler i delstaten Amazonas i Brasil, ifølge myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapene skjedde mandag i fire fengsler i og utenfor delstatshovedstaden Manaus.

Alle ofrene ser ut til å ha blitt kvalt, ifølge en uttalelse fra regjeringen i Amazonas. 25 av dem ble funnet døde i straffeanstalten Antonio Trindade.

Delstatsmyndighetene tror bakgrunnen for massedrapene er en konflikt mellom fanger som tilhørte samme kriminelle gruppering og som har vært innblandet i narkosmugling.

Én dag før kvelningsdrapene ble 15 innsatte drept i sammenstøt og slåsskamper mellom fanger i ett av de fire fengslene. Her ble det brukt våpen, og flere av ofrene skal ha blitt stukket med spissede tannbørster.

Det er igangsatt en etterforskning som omfatter drapene både søndag og mandag.

Myndighetene har sendt ekstra styrker til de fire fengslene, som ligger i nærheten av hverandre.

– Jeg har snakket med justisminister Sergio Moro, som skal sende et team til Amazonas som kan hjelpe oss i denne krisen, sier delstatens guvernør Wilson Lima.

Vold og fangeopprører i fengsler er et omfattende problem i Brasil. Over 700.000 mennesker sitter fengslet i landet, som har verdens tredje største fangebefolkning etter USA og Kina.