Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen

Den uavhengige økonomen Gitanas Nauseda har vunnet presidentvalget i Litauen. Foto: AP / NTB scanpix.
Den uavhengige økonomen Gitanas Nauseda har vunnet presidentvalget i Litauen. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sentrumhøyre-orienterte, partiuavhengige økonomen Gitanas Nauseda vant over konservative Ingrida Simonyte i runde to av presidentvalget i Litauen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble klart etter at Simonyte, også partiuavhengig, erkjente valgnederlag da Gitanas hadde 74 prosents oppslutning etter at en firedel av stemmene var talt opp søndag kveld.

– Jeg gratulerer Gitanas og ønsker ham all lykke i jobben med å forene folket i Litauen, sier hun til rikskringkasteren LRT.

55 år gamle Nauseda, tidligere rådgiver for SEB-ban og kjent som økonomisk kommentator på litauiske nyhetssendinger, var favoritt til å vinne andre valgrunde etter å ha fått størst oppslutning i første valgrunde i mai.

Han tar over etter Dalia Grybauskaite, og har lovet å fortsette på den veien hun staket ut i sin regjeringstid. Grybauskaite er en av Europas sterkeste Russland-kritikere, og jobbet mot korrupsjon og for å forbedre Litauens økonomiske situasjon.

Presidenten har begrenset makt i Litauen, men rollen gir mer politisk innflytelse enn den gjør i de de andre baltiske landene. Blant annet vil Nauseda få ansvaret for å lede landets forsvars- og utenrikspolitikk og delta på EU- og NATO-toppmøter.

55-åringen får også i oppdrag å formelt utnevne statsminister, men trenger nasjonalforsamlingens godkjenning.