De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia

Vlaams Belang-leder Tom Van Grieken sammen med den franske ytre høyrelederen Marine Le Pen i Brussel tidligere i mai. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Vlaams Belang-leder Tom Van Grieken sammen med den franske ytre høyrelederen Marine Le Pen i Brussel tidligere i mai. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ytre høyre har gjort et brakvalg i Flandern, mens De grønne er den store vinneren i Vallonia, ifølge prognoser fra valget på ny nasjonalforsamling i Belgia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det belgiske partilandskapet er notorisk vanskelig å få oversikt over. Nederlandsktalende Flandern og fransktalende Vallonia har hvert sitt sett med partier, og i Brussel deltar partier fra begge regioner.

I nordlige Flandern har innvandringsmotstanderne i partiet Vlaams Belang nesten triplet oppslutningen sammenlignet med valget i 2014, viser prognosene fra nasjonale og regionale valg som avholdes samtidig med EU-valget søndag.

Det høyrenasjonalistiske partiet ligger an til en oppslutning på 18,1 prosent, ifølge estimatet, som er basert på deler av valgresultatet. Vlaams Belang blir dermed nest største parti i regionen bak det konservative nasjonalistpartiet N-VA, som får 27,5 prosent av stemmene i prognosen.

I Vallonia i sør ligger De grønne an til å bli det største partiet med en oppslutning på 29 prosent, tre ganger som mye som ved valget på nasjonalforsamling i 2014.

De grønnes framgang kommer etter en periode med massive klimademonstrasjoner i Belgia. Inspirert av svenske Greta Thunberg har titusener av belgiske skoleelever gått i demonstrasjonstog med krav om skjerpede klimatiltak.

Med 11 millioner innbyggere, hvorav rundt 8 millioner stemmeberettigede, er Belgia en av EUs mest splittede medlemsland. Det politiske landskapet gjør det ekstremt komplisert å danne koalisjonsregjeringer, og i 2010 og 2011 brukte belgierne hele 541 dager på å danne regjering.

Personvernpolicy