De konservative går fram i Østerrike

Valgplakater for ÖVP og FPÖ i Wien søndag, da østerrikerne deltok i likhet med en rekke andre EU-land deltok i valget på nytt parlament. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix.
Valgplakater for ÖVP og FPÖ i Wien søndag, da østerrikerne deltok i likhet med en rekke andre EU-land deltok i valget på nytt parlament. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Østerrikes konservative regjeringsparti får et solid oppsving i EU-valget, mens ytre høyre går tilbake, ifølge foreløpige resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Sebastian Kurz' parti ÖVP har fått 34,9 prosent av stemmene i valget på nytt EU-parlament, viser foreløpige resultater. Det er 8 prosentpoeng mer enn valgresultatet i 2014.

Det skandalerammede ytre høyrepartiet FPÖ, som inntil få dager siden satt i Kurz' regjering, har ifølge resultatene fått 17,2 prosent av stemmene, ned 2,5 prosentpoeng.

De foreløpige resultatene viser at østerrikske sosialdemokratene får en oppslutning på 23,4 prosent, mens De grønne ligger an til å få 14 prosent og de liberale 8,7 prosent.

FPÖ ble tidligere i uka tvunget ut av regjeringen etter at tyske medier publiserte en video hvor partiets leder Heinz-Christian Strache tilsynelatende tilbød offentlige kontrakter til en russer som utga seg for å være investor, i bytte mot valgkampstøtte i 2017. Mandag skal nasjonalforsamlingen i Østerrike stemme over et mistillitsforslag mot statsminister Kurz som følge av dette.

Strache har siden anmeldt tre personer som han mener står bak det skjulte opptaket.