Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó bekrefter at opposisjonen vil stille til møter med det sittende regimet styrt av president Nicolás Maduro, når det blir nye møter i Oslo til uken. Foto: Fernando Llano/ AP /NTB scanpix
Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó bekrefter at opposisjonen vil stille til møter med det sittende regimet styrt av president Nicolás Maduro, når det blir nye møter i Oslo til uken. Foto: Fernando Llano/ AP /NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til uka samles representanter for regjeringen og opposisjonen i kriserammede Venezuela til nye samtaler i Oslo. De har en lang vei å gå, tror forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det at de faktisk møtes, gir et glimt av håp. Men det er veldig langt igjen, sier Latin-Amerika-ekspert og professor Benedicte Bull til NTB.

Ifølge Utenriksdepartementet vender representanter for de sentrale politiske aktørene i Venezuela tilbake til Oslo neste uke for å fortsette en prosess tilrettelagt av Norge. Natt til søndag norsk tid bekreftet opposisjonsleder Juan Guaidó at han sender en delegasjon til samtalene.

Positivt overrasket

Det er bare en drøy uke siden norske myndigheter for første gang bekreftet at Norge er involvert i samtaler med mål om å løse den dype politiske krisen som har brakt det søramerikanske landet til randen av stupet.

Bull sier hun er positivt overrasket over at partene så snart vender tilbake til Norge etter en første runde i midten av mai.

– Om samtalene betyr at de faktisk er villige til å gå noen vei, vet vi jo lite om. Hvis man ser på det som skjer i Venezuela nå, er det veldig lite som peker i retning av dialog og tilnærming, sier Bull, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun peker på at regjeringen har slått hardt ned på det Venezuelas sosialistiske president Nicolás Maduro hevder var et mislykket kuppforsøk i slutten av april. En rekke opposisjonspolitikere er pågrepet og anklaget for forræderi, og regjeringen har gjennomført utrenskinger i det militære.

Hale ut tiden

I tillegg kan opposisjonen oppleve samtalene som et nytt forsøk fra Maduro på å hale ut tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har mye å vinne på dette, særlig nå som sanksjonene fra USA slår inn hardere og hardere for hver dag som går, sier Bull.

Maduro sender blant andre sin topprådgiver Jorge Rodríguez og utenriksminister Jorge Arreaza til samtalene i Oslo.

Opposisjonens delegasjon skal ledes av visepresidenten i Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling, Stalin Gonzalez, tidligere Caracas-ordfører Gerardo Blyde og tidligere transportminister Fernando Martínez Mottola, skriver nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Førstedame» til Oslo

Samtidig er også Guaidós ektefelle, journalisten Fabiana Rosales, ventet til Oslo for å delta på Oslo Freedom Forum (OFF), som starter mandag.

OFF-grunnlegger Thor Halvorssen er selv fra Venezuela og har slektsbånd til landets rike og høyreorienterte elite.

Rosales har lenge vært en frontfigur i kampen for et regimeskifte i Venezuela, og i programmet blir hun presentert som landets «førstedame».

Trass i at opposisjonen er splittet og har liten legitimitet blant fattige og medlemmer av arbeiderklassen i Venezuela, føler Bull seg temmelig sikker på at Guaidó ville ha vunnet dersom det ble holdt et reelt og fritt valg på ny president.

– Han er veldig populær som person, sier Bull.

– Meningsløst

Men å holde et slikt valg nå, vil være helt meningsløst fordi regjeringen kontrollerer hele systemet og opposisjonen ikke vil hatt en sjanse, føyer hun til.

Maduro uttalte for en knapp uke siden at han vil avholde nytt valg på nasjonalforsamling i Venezuela.

– Det vil være å utradere opposisjonen og fjerne resten av de demokratisk valgte institusjonene i landet, sier Bull.