Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan

Sivile opprørere protesterer mot den sittende militærjuntaen i Sudan. Til tross for helt uklare politiske forhold og maktskifte i landet har danske myndigheter jobbet i det skjulte for å tvangsreturnere asylsøkere fra Sudan. Foto: AP /NTB scanpix
Sivile opprørere protesterer mot den sittende militærjuntaen i Sudan. Til tross for helt uklare politiske forhold og maktskifte i landet har danske myndigheter jobbet i det skjulte for å tvangsreturnere asylsøkere fra Sudan. Foto: AP /NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Midt under folkeopprøret i Sudan er danske innvandringsmyndigheter i dialog med landets militærjunta i et forsøk på å tvangsreturnere asylsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag vil en sikkerhetsrådgiver fra det danske utenriksdepartementet reise til Sudans hovedstad Khartoum for møter med de sittende myndighetene i landet, skriver avisa Politiken søndag.

Danmark ønsker å tvangsreturnere fire avviste asylsøkere og innledet kontakten med Sudan allerede da landets avsatte president Omar al-Bashir satt ved makten, men har opprettholdt prosessen med militærjuntaen som overtok.

I mars var en oberstløytnant og en oberst fra Sudans sikkerhetsmyndigheter på besøk i Danmark hvor de intervjuet ti asylsøkere som er avvist av danske innvandringsapparatet. Fire av de ti fikk innreisepapirer og skulle sendes tilbake, men utsendelsen ble avlyst på grunn av at store demonstrasjoner kunne innebære en risiko for dansk politi som skulle ledsage de fire.

Militærjuntaen i Sudan er enige med opprørsbevegelsen om en overgang til sivilt styre, men drøyer med å undertegne avtalen. Likevel forsøker danske myndigheter å ha et «konstruktivt samarbeide» med landet og sier de forventer at tvangsreturen vil skje i overskuelig framtid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden