AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile

Hærsjef i Colombia, general Nicacio Martinez Espinel (til høyre) er under etterforskning for mulige utbetalinger til soldater som blåste opp tallet på drepte geriljasoldater under konflikten i landet på midten av 2000-tallet. Nå er han bedt om trekke seg fra stillingen ettersom han i januar skal bedt troppene øke tallet på angrep og drepte kriminelle og geriljasoldater. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix.
Hærsjef i Colombia, general Nicacio Martinez Espinel (til høyre) er under etterforskning for mulige utbetalinger til soldater som blåste opp tallet på drepte geriljasoldater under konflikten i landet på midten av 2000-tallet. Nå er han bedt om trekke seg fra stillingen ettersom han i januar skal bedt troppene øke tallet på angrep og drepte kriminelle og geriljasoldater. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye beviser kan tyde på at sjefen for Colombias hær var med på å dekke over drap på sivile for mer enn ti år siden, ifølge nyhetsbyrået AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokumenter fra den colombianske påtalemyndighetens kontor viser at general Nicacio Martinez Espinel i 2005 godkjente minst sju utbetalinger til informanter i kampoperasjoner der sivile ble drept.

AP har fått dokumentene av en person tett på den pågående etterforskningen av drapene.

Martinez Espinel er fra før av under økende press i hjemlandet om å gå av. Det etter anklager om at han tidligere i år beordret soldater til å øke antall angrep og doble antallet geriljasoldater og kriminelle de dreper, tar til fange eller tvinger til å overgi seg i kamp.

Kritikere frykter ordrene skal åpne for nye, alvorlige, brudd på menneskerettighetene.

Colombias militære styrker er anklaget for å stå bak så mange som 5.000 utenomrettslige drap under den væpnede konflikten på midten av 2000-tallet. Da skal soldater ha blitt kommandert til å blåse opp antallet drepte geriljakrigere og i noen tilfeller ved at sivile som ble drepte ble kledd opp i uniformer. I bytte fikk de penger eller andre godtgjørelser.

I ettertid har mange soldater blitt iretteført for drap på sivile, men ingen ledere av de væpnede styrkene er blitt tiltalt. Espinel avviser anklagene, men i dokumentasjon fra påtalemyndigheten i landet skal det gå fram at den sittende hærsjefen utstedte minst sju mistenkelige utbetalinger i 2005.