Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?

Ødeleggelser etter orkanen Sandy i Mantoloking, New Jersey i USA 12. november 2012. NTB Scanpix/Reuters.
Ødeleggelser etter orkanen Sandy i Mantoloking, New Jersey i USA 12. november 2012. NTB Scanpix/Reuters.

Det nærmer seg orkansesong i Atlanterhavet. Vi ser nærmere på om disse destruktive værfenomenene blir verre, og hvordan de får navnene sine.

Hva er egentlig en orkan?

En orkan er en stor, roterende storm som formes over tropiske eller subtropiske områder i Atlanterhavet. Disse lavtrykksværsystemene vokser seg sterke ved å dra varme fra havet og fuktighet fra luften, og forflytter seg stadig raskere dersom de ikke bremses av felt med tørr luft, vindskjær (når vindhastigheten endrer seg kraftig over en kort distanse), eller ved at de treffer land.

Innbyggere av New Orleans vasser i flomvannet etter orkanen Katrina 29. august. NTB Scanpix/AFP.
Innbyggere av New Orleans vasser i flomvannet etter orkanen Katrina 29. august. NTB Scanpix/AFP.

– Dette er høye tårn av vinder, noen ganger nærmere 20.000 meter høye, som beveger seg i samme hastighet. Dersom de ikke kolliderer med andre vinder eller beveger seg over land, fortsetter de ufortrødent videre, sier Jim Kossin, forsker hos US National Oceanic and Atmospheric Administration.

Stormer får ofte navn etter at de har hatt vedvarende vind på over 17 meter per sekund (m/s). Orkaner måles etter Saffir-Simpson-skalaen, som måler hastighet på en skala fra en til fem.

Dersom en storm når kategori tre, regnes den som en større orkan, med vinder på minimum 50 meter per sekund (m/s) og nok styrke til å gjøre skade på hus og knekke trær. Stormer i kategori fem har hastigheter på minst 70 m/s, kan rasere boliger, føre til strømbrudd i stor utstrekning og føre til en rekke dødsfall.

I den kraftigste kategorien finner vi orkaner som Katrina, som førte til oversvømmelsen av New Orleans i 2005, og orkanen Maria, som utraderte deler av Puerto Rico i 2017.

Aktuelt: To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma

Hvordan skiller orkaner seg fra tyfoner og sykloner?

Både orkaner og tyfoner er tropiske sykloner. Den eneste forskjellen er hvor de oppstår. I Atlanterhavet brukes betegnelsen «orkan», mens «tyfon» brukes i Stillehavet. For Sør-Stillehavet og Det indiske hav bruker man ofte betegnelsen «tropisk syklon».

Hvorfor finnes det en orkansesong?

Nesten alle orkaner oppstår når den nordlige halvkulen får sommer. Orkansesongen varer fra 1. juni til 30. november. Sesongen er på sitt mest travle mellom august og oktober.

Dette er fordi vindskjær, som kan forstyrre en orkans oppbygning, oppstår mindre hyppig om sommeren, mens temperaturen i havet stiger og fuktigheten i atmosfæren stiger. Dette er ideelle forhold for å danne orkaner.

Sesongen er riktignok ikke strengt definert, forklarer Jennifer Collins, orkanekspert hos University of South Florida.

– Den kan starte tidligere. Vi husker jo 2016, da orkanen Alex (som herjet Bermuda) oppsto allerede i januar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Orkanen Michael over Mexicogulfen 9. oktober 2018. NTB Scanpix/AP.
Orkanen Michael over Mexicogulfen 9. oktober 2018. NTB Scanpix/AP.

Hva har skjedd med orkaner de siste årene?

Hvorfor gir vi orkanene navn?

Kort fortalt handler det om å unngå forvirring dersom det er to eller flere aktive orkaner på en gang. Tidligere ble stormer oppkalt etter helgener, mens orkaner kun har fått navn fra 1950, ved hjelp av det fonetiske alfabetet.

Navnene man bruker har blitt mer varierte siden den gang. Før hver orkansesong setter man opp en liste med navn, og stryker de ut etter hvert som en storm oppstår og blir «døpt». Dersom en orkan viser seg å føre til spesielt store skader, tas navnet orkanen ble tildelt ut av bruk. Derfor vil vi for eksempel aldri se en «Orkanen Katrina» igjen.

Fra 1953 ble kvinnelig navn brukt på orkaner, noe som førte til reaksjoner.

– Det er lett å forstå at kvinner ikke ønsket å bli assosiert med noe så ødeleggende som en orkan, og feministbevegelsen sto i front for protestene. Fra 1979 begynte man derfor å bytte på å bruke mannlige og kvinnelige navn, forklarer Collins.

Om en orkan får et mannlig eller kvinnelig navn, ser ut til å ha en psykologisk effekt. I 2014 oppdaget forskere i USA at amerikanere er mindre redd for orkaner med kvinnenavn.

– De som så for seg en orkan med et kvinnenavn var ikke like villige til å oppsøke lys og trygghet, forteller Sharon Shavitt, en av de som sto bak studien.

De siste årene har vært harde for de som bor i orkanområder i USA og Karibien. I fjor var det 15 stormer som fikk navn, noe som er mer enn gjennomsnittet. Blant disse var orkanen Florence, som dundret inn i staten North Carolina, og la igjen så mye som 76 centimeter regn enkelte steder. Resultatet ble flommer som drepte flere dusin mennesker.

Deretter kom orkanen Michael, den første stormen som har nådd land som en kategori fem-storm siden 1992. Med vindhastigheter på 71 m/s utslettet den byen Mexico Beach i Florida, førte til mer enn 70 dødsfall og skader for over 210 milliarder kroner.

Forut for disse tragediene hadde man orkansesongen i 2017, som førte til skader for rekordbeløpet 2338 milliarder kroner. Orkanen Harvey førte til ufattelig mengder nedbør i Texas, den uhyre kraftige orkanen Irma (med vindhastighet opp mot 80 m/s) herjet Florida, og flere tusen puertoricanere døde etter at orkanen Maria (en annen kategori fem-storm) flerret gjennom øyen.

Spesielt i Puerto Rico pågår gjennoppbyggingen fortsatt, og de amerikanske myndighetene har fått sterk kritikk fra lokale myndigheter for den trege og mangelfulle responsen på katastrofen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bil feid på rygg etter supertyfonen Yutu, Northern Mariana Islands fredag 26. oktober 2018. NTB Scanpix/AP.
Bil feid på rygg etter supertyfonen Yutu, Northern Mariana Islands fredag 26. oktober 2018. NTB Scanpix/AP.

Betyr dette at orkaner blir sterkere og mer ødeleggende?

Selv om antall orkaner har holdt seg noenlunde stabilt de siste tiårene, er det ting som tyder på at de intensiveres raskere enn før, noe som fører til et større antall av de mest alvorlige kategoriene, altså fire og fem.

Andelen tropiske stormer som i løpet av kort tid vokser til å bli kraftige orkaner har tredoblet seg de siste 30 årene, ifølge nyere forskning. Orkaner som plutselig endrer hastighet i løpet av en 24-timers periode er mindre forutsigbare, til tross for at værmeldingssystemene stadig forbedres. Dermed er det også større risiko for at orkanene gjør stor og utbredt skade.

Ødeleggelsene fra orkaner i nyere tid har ført til advarsler om høyere forsikringspremier, siden forsikringsselskapene må betale ut stadig mer i skadeerstatning. I USA ble det betalt ut rekordhøye 1180 milliarder kroner i 2017, hovedsakelig som følge av skader fra orkaner.

Er klimakrisen grunnen?

En rekke faktorer spiller inn i antallet orkaner som treffer land, fra lokale værsystemer til periodiske klimahendelser som El Niño. Før 2017 opplevde USA en «orkantørke» som strakk seg tilbake til orkanen Wilma i 2005.

Det er likevel stadig mer som tyder på at oppvarmingen av atmosfæren og det øvre laget av havene, som følge av menneskelig aktivitet som forbruk av fossilt brensel, gir grobunn for mer brutale og ødeleggende orkaner.

– De siste par årene har vært svært uvanlige, med blant annet det faktum at Irma vedvarte så lenge, eller orkanen i Mozambique som slapp så store mengder regn, sier Kossin.

– Alle disse tingene henger sammen med den stadig varmere atmosfæren. Dersom du varmer opp ting, vil du med tiden få sterkere stormer.

Klimakrisen påvirker orkanene på en rekke måter. Mer fuktighet i luften betyr mer regn, mens stormene intensiveres raskere samtidig som de ofte bremser helt opp når de treffer land. Dette fører til kraftig nedbør, som gir forferdelige flommer.

Stigende havnivåer bidrar også; en studie viste at orkanen Sandy (2012) sannsynligvis ikke ville oversvømt nedre Manhatten dersom den hadde oppstått et århundre tidligere, siden havnivået var mer enn 30 centimeter lavere på den tiden. I følge FNs Intergovernmental Panel on Climate Change, vil den maksimale intensiteten på orkaner øke med rundt fem prosent i dette århundret.

At båndet av varme rundt vår planets tropiske midje stadig utvider seg og blir bredere, fører også til at orkaner får et stadig større område å utvikle seg på, noe som igjen gir verre stormer lengre nord enn før. I Stillehavet betyr dette at konsentreringen av tyfonene endrer seg fra Filipinene og i retning Japan.

Forskere forsøker å finne ut om klimaforandringene kan endre orkanenes mønster i så stor grad at flere av de vil bevege seg i retning Storbritannia i fremtiden.

– Dette vil ha stor betydning for steder som historisk sett ikke har blitt berørt av tropiske sykloner, sier Collins. Han legger til at disse stedene har større fare for omfattende strukturelle skader, enn i tradisjonelle orkansoner.

– Vi ser allerede effekten av klimaforandringer, sier Collins.

– Selv om det ikke er en bred enighet om frekvensen av orkaner på en varmere klode, er konsensus rundt det faktum at orkanene blir mer intense, og dermed påvirker oss i større og verre grad.

Les også: Frp-topp rykker ut mot elevenes klimastreik

Tilpasser folk seg disse forandringene?

Å spå hvor og når orkaner vil oppstå, har blitt en kunst. Meteorologer kan på forhånd fastslå med sylskarp nøyaktighet hvor en orkan vil bevege seg, og hvor kraftig den vil bli. I USA har statene som rammes av orkaner avanserte systemer for å varsle og evakuere, og det statlige byrået FEMA sprøyter inn milliarder av dollar i oppbyggingen av ødelagte byer og liv.

Samtidig er planleggingen også mangelfull. Hus bygges opp igjen i det samme flomutsatte området, til tross for at klimakrisen gjør området enda mer utsatt enn før. I Houston har man lagt sement over store deler av byens grønne lunger. Da orkanen Harvey rammet byen, var disse grønne flekkene ikke lenger der for å suge opp vannet, som flommet inn i hjemmene til innbyggerne. Samtidig forsvinner mer og mer mangroveskoger og korallrev verden over, som et resultat av forurensing og varmere hav. Disse har tidligere fungert som naturlige bremseklosser for orkaner.

Det er også flere mennesker i de utsatte områdene. Sørøst i USA har for eksempel innbyggertallet langs kysten økt med mer enn 50 prosent fra 1980 til 2003. Trump-administrasjonen har forkastet lover ment å tilpasse samfunnet klimaforandringene, slik at det har blitt lettere å bygge infrastruktur i utsatte kystområder.

– Små og store byer ved kysten er ikke tilpasset klimaforandringene vi allerede ser skjer, og som vil fortsette å skje. Vi vet at det er områder som er utsatt for flom, og må slutte å bygge opp igjen infrastrukturen i disse områdene, og heller bygge på høyere grunn, sier Collins.

– De som nekter å godta vitenskapelige begrunnede funn, og heller velger feilaktig informasjon, vil etterlate seg en verden som er mer ustabil og farlig for fremtidige generasjoner, fortsetter han.

Situasjonen er enda dystrere for de fattige nasjonene i Karibien, som i stadig større grad må ty til internasjonal hjelp for å håndtere utfordringene fra kraftigere orkaner og stigende havnivåer.

Orkanen Maria herjet øystaten Dominica, kun fem prosent av landets bygninger var intakte etter orkanen. Landets statsminister, Roosevelt Skerrit, mistet selv taket på huset i stormen. I en tale til FN i etterkant sa han at han kom «rett fra frontlinjen i krigen mot klimaforandringer».

– Vi som land og som region startet ikke denne krigen mot naturen. Det var ikke vi som fremprovoserte den. Krigen oppsøkte oss, sa en tydelig beveget Skerrit.

Les også: – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ødeleggelser etter superstormen Sandy i New Jersey i USA. Arkivfoto 31. oktober 2012. NTB Scanpix/AP.
Ødeleggelser etter superstormen Sandy i New Jersey i USA. Arkivfoto 31. oktober 2012. NTB Scanpix/AP.

Hva nå?

Forskere har finstudert havtemperaturene og andre data for å finne ut hva man kan vente fra orkansesongen i 2019, som starter 1. juni. I USA vil fagfolkene legge frem sine spådommer i Washington torsdag 23. mai.

Meteorologer ved Colorado State University har spådd at dette vil bli en orkansesong litt under gjennomsnittet, med 13 navngitte stormer, hvor fem av dem vil utvikle seg til orkaner. Denne spådommen tar utgangspunkt i en mild El Niño – en naturlig klimatisk hendelse som varmer opp Stillehavet i en periode, en prosess som pleier å bremse utviklingen av orkaner i Atlanterhavet.

Det er fortsatt mye usikkerhet knyttet til disse tidlige spådommene.

– Tidlige spådommer er vanskelige. Det ser generelt sett ut til å bli en ganske gjennomsnittlig sesong, men vi må bare vente å se, sier Kossin.


Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.

Les også:


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve
Siste nytt
23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve
Populært