Gullpalmen til Sør-Korea for første gang

Jurymedlemmene (fra venstre) Pawel Pawlikowski, Elle Fanning, Alejandro González Iñárritu (juryleder), Maimouna N'Diaye og Giorgos Lanthimos ankom avslutningsseremonien i Cannes lørdag kveld. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix
Jurymedlemmene (fra venstre) Pawel Pawlikowski, Elle Fanning, Alejandro González Iñárritu (juryleder), Maimouna N'Diaye og Giorgos Lanthimos ankom avslutningsseremonien i Cannes lørdag kveld. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regissøren Bong Joon-ho vant Gullpalmen i Cannes for den svarte komedien «Parasite», som skildrer store klasseskiller i dagens Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen beskrives som en satirisk moralsk betraktning om det økende skillet mellom fattig og rik i Sør-Korea. Det er første gang noensinne at en koreansk film vinner Gullpalmen, som regnes som en av de mest prestisjetunge internasjonale filmprisene.

Juryens valg var enstemmig, ifølge årets juryleder, den mexicanske regissøren Alejandro González Iñárritu. «Parasite» blander sjangre og var den mest kritikerroste blant de 21 filmene i årets hovedkonkurranse. Den 49 år gamle regissøren Bong Joon-ho står fra før bak sci-fi-thrilleren «Snowpiercer» og «Okja».

Festivalens nest gjeveste pris, den store juryprisen, gikk til den fransk-senegalesiske regissøren Mati Diop for «Atlantique». Diop var den første kvinnelige regissøren med afrikansk opprinnelse som konkurrerer på filmfestivalen i Cannes, som i år gikk av stabelen for 72. gang.

Tarantino slått

«Parasite» og «Atlantics» danket ut en rekke andre favoritter, som amerikanske Quentin Tarantinos stjernespekkede hyllest til 1960-tallets Hollywood: «Once Upon a Time … in Hollywood»

Første pris som ble delt ut lørdag kveld, gikk til britiske Emily Beecham. Hun fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller for innsatsen i «Little Joe», regissert av østerrikske Jessica Hausner. Beecham spiller en forsker som i nær fremtid prøver å utvikle en blomst med en duft kan fremkalle eufori.

De belgiske brødrene Jean-Pierre and Luc Dardenne, som tidligere har vunnet Gullpalmen to ganger, stakk av med prisen for beste regi for «Le jeune Ahmed». Filmen handler om en tenåring som omfavner islamsk ekstremisme.

Banderas som Almodóvar

Spanske Antonio Banderas vant prisen for beste mannlige skuespiller. 58-åringen har hovedrollen i landsmannen Pedro Almodóvars halvbiografiske «Dolor y gloria», som også var blant favorittene til å vinne den gjeveste prisen under filmfestivalen.

69 år gamle Almodóvar har ennå til gode å vinne Gullpalmen, selv om han har konkurrert om den hele seks ganger.

– Almodóvar er min mentor. Vi har vært venner i 40 år. Jeg så ting i manuset som jeg ikke visste om ham, sa Banderas da han tok imot prisen.

Med seg i årets Cannes-jury hadde González Iñárritu fire menn og fire kvinner, blant dem Elle Fanning. Den 21 år gamle amerikanske skuespilleren er et yngste jurymedlemmet i Cannes noensinne.

Juryen valgte blant 21 filmer i årets hovedkonkurranse da de delte ut prisene under gallaen som avslutter filmfestivalen.

Personvernpolicy