Se det gripende gjensynet med datteren!

Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter

Video: Charles Finch ble dømt til døden for et drap han ikke begikk. Det skulle ta 41 år før han ble løslatt.

Charles Finch fra den amerikanske delstaten North Carolina har sittet fire tiår i fengsel for drapet på en butikkansatt. Torsdag kunne han vende hjem – frikjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

81 år gamle Charles Ray Finch ble torsdag løslatt fra Greene Correctional Institution i North Carolina, USA.

Han hadde da sonet 41 år for drapet på butikkeieren Richard Holloman i 1976. Bevisene som ble lagt fram da dødsdommen falt var alt for tynne, konkluderte en lokal domstol i januar.

– Hver eneste gang jeg har gått gjennom min fars dom har jeg aldri trodd han var skyldig, sa Charles datter Katherine Jones-Bailey til WRAL-TV.

Charles Ray Finch får en klem av datteren etter løslatelsen torsdag 23. mai. NTB Scanpix/AP.
Charles Ray Finch får en klem av datteren etter løslatelsen torsdag 23. mai. NTB Scanpix/AP.

«Ingen rimelig innstilte jurymedlemmer ville ha dømt ham på bakgrunn av bevisene som [faktisk] fantes», het det i beslutningen til ankedomstolen.

Ingen andre har blitt pågrepet for drapet.

Ble først dømt til døden

– Vi ønsker rettferd, men det var rett og slett ikke min far som gjorde det, sier datteren.

I 1976 ble Finch dømt til døden. Høyesterett i delstaten reduserte straffen til livstid i fengsel etter at landets høyesterett avgjorde at loven om dødsstraff i North Carolina var i strid med den amerikanske grunnloven. Video fra lokal-TV-stasjonen WRAL-TV (over) viser Finch idet han forlot fengselet i rullestol torsdag, og ble tatt imot av sin familie.

Dommer i den lokale tingretten Terrence Boyle ga den endelige signatur som sikret løslatelsen tidligere samme dag. I januar fant en ankedomstol at tilgjengelige bevis var alt for svake for domfellelse. Påtalemyndigheten fikk da en 30 dagers frist til å eventuelt føre Finch for retten på nytt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Charles Ray Finch forlot fengselet i rullestol torsdag. NTB Scanpix/AP.
Charles Ray Finch forlot fengselet i rullestol torsdag. NTB Scanpix/AP.

Tilgir vitnet

I et intervju med WNCN tidligere denne uka sa Finch at han tilgir personen som identifiserte ham som drapsmannen, «fordi han visste ikke hva han gjorde». Vitnet sa drapsmannen hadde på seg en lang frakk. Da politiet stilte ham opp på rad for identifisering var Finch den eneste som ble iført en frakk.

– De stilte meg ingen spørsmål, stilte meg rett opp på foran vitnet, med en svart lærfrakk på, sier 81-åringen.

Denne måten å innhente bevis ble del av bakgrunn for frikjennelsen.

Den lokale ankedomstolen konkluderte i januar at det var lite trolig at juryen ville funnet mannen skyldig om det ikke var for denne prosessen.

«Duke Law Innocence Project» ved Duke-universitetet i North Carolina jobber for å få frikjent uskyldig dømte, og har jobbet med Finchs sak i 15 år.

– Vi gir ikke opp våre klienter, og er fast bestemt på å overbevise domstolen om deres uskyld, sier advokat James Coleman Jr i prosjektet.

Richard Holloman ble skutt i hodet og drept i sin forretning 13. februar 1976. Finch fastholdt sin uskyld alle de 41 år han sonet.

Charles Ray Finch med døtrene Katherine Jones-Bailey (t.v.) og Christina Sauls-Shelley (t.h.) etter løslatelsen. NTB Scanpix/AP.
Charles Ray Finch med døtrene Katherine Jones-Bailey (t.v.) og Christina Sauls-Shelley (t.h.) etter løslatelsen. NTB Scanpix/AP.

Les også:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden