Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko på Sri Lanka

Erik Solheim (i midten), sammen med UDs spesialutsending Jon Hanssen-Bauer (t.v.) og statssekretær Vidar Helgesen (t.h.) var sentrale i det norske fredsdiplomatiet på Sri Lanka. Det lyktes ikke og krigen endte i et blodbad der regjeringsstyrkene nedkjempet de tamilske LTTE-opprørerne og drepte 40.000 mennesker i 2009.
Erik Solheim (i midten), sammen med UDs spesialutsending Jon Hanssen-Bauer (t.v.) og statssekretær Vidar Helgesen (t.h.) var sentrale i det norske fredsdiplomatiet på Sri Lanka. Det lyktes ikke og krigen endte i et blodbad der regjeringsstyrkene nedkjempet de tamilske LTTE-opprørerne og drepte 40.000 mennesker i 2009. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Norges mislykkede forsøk på å skape fred på Sri Lanka har fått ufortjent liten oppmerksomhet, mener professor Øivind Fuglerud. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mangelen på debatt om hvilket ansvar det innebærer å ta på seg rollen som fredsmekler er en unnlatelsessynd i norsk utenrikspolitikk og i norsk offentlig debatt, slår Fuglerud fast i sin nye bok «Krig og fred på Sri Lanka – Følger av en norsk fiasko».

Ti år etter at fredsprosessen endte i et blodbad, mener Fuglerud, som er professor i sosialantropologi og regnes som en av Norges fremste eksperter på Sri Lanka, at Norges mislykkede innsats fortsatt setter spor i landet.

Den norske fredsinnsatsen ble ledet av tidligere SV-leder Erik Solheim, først i rollen som diplomatisk spesialutsending fra UD, senere som statsråd.

– Åpenbart var det krefter i spill under fredsprosessen som det var vanskelig for Norge å kontrollere, konstaterer Fuglerud.

– Mye tyder på at de to partene primært så fredsprosessen som et middel til å fremme politiske mål som lå på siden av prosessen, skriver han.

Overdreven tro

Fuglerud mener Solheim i ettertid «har gjort sitt beste for å fri seg selv og norske politikere for noen form for ansvar for at det gikk galt».

– Med tanke på hvordan krigen endte, er det forståelig, skriver han.

Solheim sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere kritikken før han har fått lest boka.

Fuglerud er imponert over våpenhvilen Norge fikk i stand i 2002, selv om den ble kortvarig. Alt året etter brøt den tamilske LTTE-geriljaen forhandlingene.

Tre år senere slo president Mahinda Rajapaksa en definitiv strek over alle avtaler og besluttet at LTTE skulle nedkjempes en gang for alle.

Norge burde ha trukket seg som fredsmekler i 2006 konkluderte en gruppe forskere som senere evaluerte den norske innsatsen på oppdrag fra UD.

Aktuelt: Sri Lanka blokkerer sosiale medier etter terrorangrepene

Forsterket

Den norskledede fredsprosessen bidro til å forsterke, snarere enn å endre de underliggende strukturelle hindrene for fred, mener Fuglerud.

Han stiller også spørsmål ved de norske diplomatenes valg av kontakter på begge sider av konflikten.

På regimets side var det først og fremst «en velstående, engelskspråklig og vestligorientert politisk elite» i Colombo, på tamilsk side Anton Stanislaus Balasingham, som Solheim omtalte som en god venn som han hjalp med å få en nyretransplantasjon i Oslo.

Erik Solheims forsøk på å mekle fram en fredsavtale på Sri Lanka, lyktes ikke. Krigen endte i et blodbad der regjeringsstyrkene nedkjempet den tamilske LTTE-geriljaen og drepte rundt 40.000 mennesker. Her er Solheim på besøk i de tamilske områdene i 2005. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Erik Solheims forsøk på å mekle fram en fredsavtale på Sri Lanka, lyktes ikke. Krigen endte i et blodbad der regjeringsstyrkene nedkjempet den tamilske LTTE-geriljaen og drepte rundt 40.000 mennesker. Her er Solheim på besøk i de tamilske områdene i 2005. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Balasingham sto utenfor den militære kjernen av bevegelsen og ble etter hvert stengt ute fra de interne LTTE-foraene hvor viktige beslutninger ble tatt, noe også Solheim i ettertid har erkjent.

– Man kan spørre seg om relasjonen mellom Solheim og Balasingham ga de norske tilretteleggerne tilstrekkelig innsikt i LTTEs tankeverden og handlingsforståelse, skriver Fuglerud.

Aktuelt: Sri Lanka forbyr ansiktsdekkende plagg

Blodbad

Borgerkrigen på Sri Lanka kostet anslagsvis 150.000 mennesker livet, 40.000 sivile bare i løpet av de siste månedene da regjeringsstyrkene på brutalt vis nedkjempet LTTE og massakrerte et stort antall sivile.

– Måten krigen ble avsluttet på i 2009, var en tragedie på flere måter. Titusener av sivile døde er den mest åpenbare siden av saken, men ikke den eneste. For mange var LTTEs brutalitet mot den befolkningen de hevdet å slåss for, like sjokkerende, mener Fuglerud.

FNs menneskerettsråd påla alt for fire år siden Sri Lanka å granske krigsforbrytelsene som ble begått, men det har ikke skjedd og kommer heller ikke til å skje, slo president Maithripala Sirisena nylig fast.

– Vestlige land, inkludert Norge, burde vært langt mer aktive i disse spørsmålene enn det de har vært til nå, mener Fuglerud.

Aktuelt: Mann drept av kristen mobb på Sri Lanka

Personvernpolicy