Meny

Derfor gjør de unge klimaopprør

Det er særlig unge mellom fra 18 og til 30 som er opptatt av klima. (Illustrasjon: Anne Sophie Thingsted)
Det er særlig unge mellom fra 18 og til 30 som er opptatt av klima. (Illustrasjon: Anne Sophie Thingsted)

Mediene, utdanning og oppdragelse kan ha en finger med i spillet, mener forskere.

«Alle de som hopper, de vil ha en framtid!» roper danske ungdommer over hele Danmark. 25. mai holder den 16 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg for første gang en tale i Danmark i forbindelse med klimamarsjen i København.

I fjor sommer begynte hun den internasjonale klimastreiken FridaysForFuture, som senere har fått tusenvis av unge ut i gatene.

Det er en god anledning til å se nærmere på de unges klimakamp.

I kjølvannet av klimastreikene har flere medier skrevet om frustrasjon over politikernes manglende klimafokus og at mange vil treffe klimavennlige valg.

Det har også vært historier om hvordan skoler har opprettet klimautvalg som blant annet arbeider for å redusere skolenes matsvinn og forbruk av plastemballasje.

Men betyr de eksemplene at det faktisk er større klimainteresse blant de unge enn i andre aldersgrupper?

Svaret er «ja», mener forskerne. I hvert fall hvis vi snakker om millennialgenerasjonen (også kjent som Generation Y, født noenlunde mellom midt 1980-tallet og starten av 00-tallet) som i dag er fra slutten av tenårene og opp til 30-årene.

– Mange av dem har vokst opp i et samfunn der klimaet alltid har vært på dagsordenen. Det gjelder ikke andre generasjoner, for klimaet har først blitt en stabil del av mediebildet siden midten av 2000-tallet, sier Anders Blok, førsteamanuensis ved Sociologisk Institut ved Københavns Universitet.

Millennials er mest klimabevisste

Tidslinje over generasjonene

Babyboomerne – født omkring midten av 1940-tallet til midten av 1960-tallet

Generation X – født omkring midten av 1960-tallet til midten av 1980-tallet

Millenial-generasjonen – født omkring 1980-tallet i begynnelsen av 00-tallet

Generation Z – født omkring årtusenskiftet og senere

Forskerne definerer generasjonene litt ulikt, så tallene er ikke helt presise.

Gruppen av «millenials» – fra videregående-alder til unge voksne – har mer interesse for klima enn andre, også yngre tenåringer, sier Blok.

– De vil ha klimaet på den politiske dagsordenen, sier forskeren, som arbeider med sosiologiske perspektiver på klimaendringer.

Han henviser blant annet til klimabarometeret til den grønne tenketanken Concito (se faktaboks).

Gruppen mellom 18 og 29 var de mest klimabevisste.

I denne gruppen svarte 71 prosent at klimaendringene er et «veldig alvorlig problem».

Det samme gjelder 35–46 prosent av de andre segmentene. De markerer imidlertid ofte at klimaet «til en viss grad» er et alvorlig problem.

Du kan se flere resultater fra Concito her.

Klimastreiken, som startet med en enkelt elev, Greta Thunberg, har nå bredt seg til hele verden fra Stockholm til Sydney. (Foto: Saeed KHAN / AFP)
Klimastreiken, som startet med en enkelt elev, Greta Thunberg, har nå bredt seg til hele verden fra Stockholm til Sydney. (Foto: Saeed KHAN / AFP)

De unge er klare til handling

Klimabarometeret 2018

En studie av danskenes klimaholdninger.

1076 representativt utvalgte personer deltok.

Stikkprøven var trukket ut tilfeldig og avspeiler befolkningssammensetningen.

Svarinnsamlingen er gjennomført via webskjemaer.

Svarpersonene kan ha vært mer bevisste på klimautfordringene enn de normalt ville være fordi de besvarer mange spørsmål på rad om emnet. Det blir påpekt i innledningen til rapporten.

Selv om Concito er en tenketank som arbeider for grønn omstilling i Danmark, er det grunn til å stole på resultatene, for de stemmer med andre nyere studier, mener Anders Blok.

– Barometeret viser at det er en generasjon som er opptatt av klimaet, ønsker mer handling og vil gjøre noe selv, sier han.

Bildet er ganske likt i andre land.

En oversiktsstudie fra 2015 publisert i WIRE Climate Change viser europeere i aldersgruppen 18 til 25 viser like mye eller i noen tilfeller mer bekymring overfor klimaendringer enn eldre grupper.

I land som Sverige og Tyskland er de unge mest bekymret, forteller Blok.

Foreldres holdninger smitter av

Det er veldig vanskelig å forklare tendensen med bare en enkelt faktor. Flere ting kan ha påvirket den unge generasjonen.

Likevel har forskerne noen teorier. En faktor er foreldrene, mener John Thøgersen, som er professor ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS, der han blant annet forsker på miljøansvarlig atferd.

Det er godt dokumentert at foreldre påvirker barna gjennom sine handlinger, sier professoren.

I flere studier har han sammen med Alice Grønhøj undersøkt hvordan ulike miljøvaner, som å spare strøm og kjøpe grønt, påvirker neste generasjon. Resultatene er tydelige:

– Det er sterk sammenheng mellom foreldres vaner og holdninger, og hva de unge gjør. Foreldrenes eksempel og holdninger påvirker barna, sier Thøgersen.

Selv om de unge ser ut til å være de mest bekymret for klimaet, viser andre studier at de ikke nødvendigvis er de som vet mest om temaet. (Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP)
Selv om de unge ser ut til å være de mest bekymret for klimaet, viser andre studier at de ikke nødvendigvis er de som vet mest om temaet. (Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP)

Verdier, handlinger og oppdragelse har betydning

Oversiktsstudien fra 2015

Gjennomgang av studier om unges forhold til klimaendringer.

Forskerne har gjennomgått hovedtemaene og tendensene i omkring 100 internasjonale studier.

De har valgt ut de studiene de anser for å være de viktigste på området.
Kilde: How do young people engage with climate change? The role of knowledge, values , message framing and trusted communicators

Tre faktorer fremmer miljøbevisstheten hos barn, viser John Thøgersens forskning. Det er:

  • Foreldres miljøholdninger
  • Foreldres miljøhandlinger
  • En oppdragelsesstil som legger vekt på selvstendighet og respekterer barnets rett til egne beslutninger

Det de unge har fått med hjemmefra, kan være en del av forklaringen på millenniumgenerasjonens klimabevissthet, mener Thøgersen.

Millenials kan altså være mer åpne overfor ny kunnskap om klimaendringene og tar mer stilling fordi foreldrene har oppdratt dem til å være selvstendige.

Det er imidlertid fortsatt ikke forsket på om den dette har endret seg fra tidligere generasjoner, understreker Thøgersen.

Et produkt av samfunnsendringer

Studie av foreldrenes oppdragelsesstil

I studien undersøker John Thøgersen og førsteforfatter Alice Grønhøj hvilken rolle foreldrenes oppdragelsesstil påvirker barnas holdninger til miljø.

Studien er utgitt i 2017.

448 «barn» mellom 18 og 20 år deltok, sammen med en av foreldrene sine.

De fylte ut et spørreskjema om holdninger og handlinger på miljøområdet.

Studien mener at unges motivasjon til å oppføre seg miljøvennlig kan kobles til foreldrenes normer og motivasjon for å oppføre seg miljøvennlig.
Kilde: Why Young People do Things for the Environment

Ifølge Anders Blok kan også endringer i samfunnet generelt bidra til forklaringen.

– Den politiske interessen for klima har blitt markant større. Samtidig har klima kommet på timeplanen, sier han.

Klimaet gjorde sin entré i dansk politikk da Folketinget i 1992 ratifiserte FNs rammekonvensjon om klimaendringer – en bindende avtale om å holde atmosfærens innhold av drivhusgasser på et nivå som forhindrer menneskeskapte klimaendringer.

I 2007 ble det for første gang etablert et departement med ansvar for klimaspørsmål, og i 2015 ble det uavhengige Klimarådet opprettet.

Meningsmålingene viser at det ikke bare er de unge som er påvirket.

Folk flest viser mer interesse for klimaet, mener Anders Blok:

– Hvis du ser på Concitos målinger av hele befolkningen, er det ganske tydelig at flere uttrykker mer bekymring, sier han.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:33 TV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10 Profilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03 Drama i danske regjeringsforhandlinger21:40 Meningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39 Stjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19 Myggsmitte i ferieparadis – slik beskytter du deg20:57 Fylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23 Cupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23 MC-ulykke på Romerike19:56 Mann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56 Tromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56 Bærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12 Enken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00 Dale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58 Trump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22 Stortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21 Telenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20 Aktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12 Mattilsynet skal granskes etter skandale17:53 Dale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50 Tre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49 Mata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40 Kaketradisjonen er på vei ut17:18 Enrique ferdig som spansk landslagssjef16:51 Vincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50 Bred enighet om Oslopakke 316:25 Johan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03 Byggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56 Hovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47 Nortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46 Ludvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22 Russland kritiserer MH17-etterforskning15:10 RBK-spillere slått ut av sykdom15:09 Sarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44 Göran Persson blir styreleder i Swedbank14:43 Haugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31 Hagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19 Ber om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18 United-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02 Kvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55 Ber Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53 Sør-Norge værvinneren til helga12:51 SAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25 Abbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22 Tyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20 Nesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24 Folkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15 Støre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11 Stor skepsis til vaksiner i Europa11:08 Sykehusstreiken trappes opp på nytt11:07 E. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44 – Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06 Fire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59 Kraftig økning i lakseprisen09:41 Platini: – Alt dette er fremmed for meg09:39 Human-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21 Trump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20 Skepsis til Facebooks nye valuta09:05 Nye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25 Herlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18 Vil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41 1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32 Optimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26 Måling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21 Rakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16 Dyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05 Ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00 Hver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42 Kristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15 Abbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07 Dette skjer i dag05:47 Kina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43 Dette skjedde i natt05:35 Poengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21 Trikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19 Stort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52 Tilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin
Siste nytt
22:33ForbrukerTV-dokumentar om svineprodusenter ryster politikerne22:10PolitikkProfilert Hareide-tilhenger melder seg ut av KrF22:03PolitikkDrama i danske regjeringsforhandlinger21:40PolitikkMeningsmåling for Kristiansand: Demokratene større enn Frp21:39SportStjernen døde i flystyrt, nå er det mistanke om drap21:19ReiseMyggsmitte i ferieparadis – slik beskytter du deg20:57PolitikkFylkesledere i Frp kan godt vente til august på bomløsning20:23SportCupbombene smalt: Fire eliteserielag slått ut i 3. runde20:23NorgeMC-ulykke på Romerike19:56NorgeMann klemt fast av lastebil på bru i Vestfold19:56SportTromsdalen detonerte cupbomben tross utvisning, Sarpsborg utslått19:56SportBærum elleville snuoperasjon knuste Vålerengas cupdrøm19:12VerdenEnken gravla amerikansk stjerne i Oslo – nå vil datteren grave ham opp19:00PengerDale i bompengedebatt: – Dette er en bra dag18:58PolitikkTrump samlet inn 25 millioner dollar på 24 timer18:22PolitikkStortinget vedtar innkreving av 15 nye bommilliarder18:21NæringslivTelenor må betale gigantgebyr på 788 millioner kroner18:20VerdenAktor om påstått sexkultleder: – En kriminell, et rovdyr og en forbryterboss18:12NorgeMattilsynet skal granskes etter skandale17:53PolitikkDale krever opprydning i pengebruken til bompengeselskapene17:50VerdenTre menn kjent skyldige etter terrorangrepet i Kenya i 201517:49SportMata signerte ny United-kontrakt, hylles av Solskjær17:40Mat og drikkeKaketradisjonen er på vei ut17:18SportEnrique ferdig som spansk landslagssjef16:51KulturVincent van Goghs revolver solgt på auksjon16:50NorgeBred enighet om Oslopakke 316:25PolitikkJohan Golden vil kaste Alliansen-leder Lysglimt16:03NorgeByggesaksbehandler dømt til fengsel for grov korrupsjon15:56PengerHovefestivalen er konkurs ni dager før festivalstart15:47NorgeNortura politianmelder leverandør etter TV-dokumentar15:46NorgeLudvigsen førte opp møter med det som kan ha vært fornærmede15:22VerdenRussland kritiserer MH17-etterforskning15:10SportRBK-spillere slått ut av sykdom15:09PolitikkSarkozy må møte i retten for korrupsjon14:44PengerGöran Persson blir styreleder i Swedbank14:43SportHaugesund kan møte østerriksk toppklubb14:31NorgeHagen-forsvinningen: – Dette er en hovedteori14:19VerdenBer om drapsetterforskning av Saudi-Arabias kronprins14:18SportUnited-legende bøtelagt for ulovlig gambling14:02NorgeKvinne alvorlig skadd etter kollisjon mellom tankbil og personbil12:55PolitikkBer Kallmyr redegjøre i Stortinget for Abbasi-saken12:53NorgeSør-Norge værvinneren til helga12:51PengerSAS-ansatte med krass kritikk av ledelsen12:25NorgeAbbasi-familiens advokat: Vil trolig be UNE se på saken på nytt12:22VerdenTyske høyreekstremister i søkelyset etter politikerdrap12:20PengerNesten tre millioner nordmenn har skatt til gode11:24Helse og livsstilFolkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15PolitikkStøre: – Det er ikke jeg som er på valg11:11Helse og livsstilStor skepsis til vaksiner i Europa11:08NorgeSykehusstreiken trappes opp på nytt11:07NorgeE. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44Kultur– Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06VerdenFire personer siktet for MH17-nedskytingen i 201409:59PengerKraftig økning i lakseprisen09:41SportPlatini: – Alt dette er fremmed for meg09:39NorgeHuman-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21VerdenTrump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20PengerSkepsis til Facebooks nye valuta09:05VerdenNye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25SportHerlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18MotorVil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41Sport1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32PengerOptimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26PengerMåling avslører: Nordmenn misforstår om EØS07:21VerdenRakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16SportDyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05NorgeAnsatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00VerdenHver eneste dag i fjor ble 37.000 drevet på flukt fra sine hjem06:42SportKristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15NorgeAbbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07NorgeDette skjer i dag05:47VerdenKina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43NorgeDette skjedde i natt05:35SportPoengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21NorgeTrikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19NorgeStort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52SportTilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30PengerEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30PolitikkDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42PolitikkFNB størst i Bergen i ny måling03:08ReiseVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37PolitikkFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54PolitikkFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31PolitikkSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin
Populært