Nytt håp for fossil-forskningen:Fant ut pelsfargen til 3 millioner år gammel mus

Synkrotron røntgenbilde av den tre millioner år gamle musen.
Synkrotron røntgenbilde av den tre millioner år gamle musen. Foto: University of Manchester
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har for første gang klart å gjenkjenne den kjemiske signaturen til rødt pigment i et fossil, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i et tre millioner år gammelt fossil av den utdødde musearten Apodemus atavus forskerne klarte å avdekke fargen til. På den tiden levde akkurat denne musen i det som i dag er den tyske landsbyen Willershausen i sentrale Tyskland, skriver CNN.

Musen skal være usedvanlig godt bevart. Og ifølge en studie publisert i Nature Communications, har forskere for første gang klart å gjenkjenne rødt pigment i et så gammelt fossil.

– Det vi fant ut er at musen er bevart i helt fantastiske detaljer. Nesten hele skjelettet, og det meste av kroppens, hodets, føttenes og halens bløtvev kan lett gjenkjennes, sier Uwe Bergmann, medforfatter av studien og forsker ved SLAC National Accelerator Laboratory, i en epost til CNN.

Synkrotron røntgenbilde av den tre millioner gamle musen. Foto: University of Manchester
Synkrotron røntgenbilde av den tre millioner gamle musen. Foto: University of Manchester

Han sier videre at røntgenkartene viser at det ikke bare er disse strukturene som er bevarte, men originale biokjemiske opplysninger kunne også hentes ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskere har funnet fossil fra mystisk urmenneske

Ifølge CNN klarte den samme gruppen forskere å isolere svart pigments kjemiske signatur ti år tilbake. Nå har de da klart det samme med fargen rød.

– Viktigheten av dette er ikke det faktum at denne musen hadde dette rødlige pigmentet, men det faktum at vi kunne identifisere det i et tre millioner år gammelt fossil. Dette innebærer at det finnes håp om å identifisere pigmenter i mange andre fossiler, sier Bergmann til CNN.

Les også: Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor