Sunday Express: Britiske spesialstyrker til Persiabukten

Det amerikanske hangarskipet USS Abraham Lincoln i Det arabiske hav 17. mai. Landingsskipet USS Kearsarge i bakgrunnen. NTB Scanpix/AP.
Det amerikanske hangarskipet USS Abraham Lincoln i Det arabiske hav 17. mai. Landingsskipet USS Kearsarge i bakgrunnen. NTB Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske spesialstyrker har blitt fløyet til Midtøsten som del av en hemmelig aksjon for å beskytte britiske handelsskip i Persiabukta og innhente opplysninger om iransk aktivitet, melder britiske Sunday Express.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet er å forebygge eventuelle iranske angrep mot handelsskip i de dels trange farvannene i Gulfen, ifølge avisen.

Persiabukta og kystområdene rundt er verdens største enkeltkilde til petroleum, og det er stor skipstrafikk.

«80 prosent av britisk gass[import] og mye av vår olje passerer fra Persiabukta til Europa», sier en militær kilde ifølge Sunday Express.

«Iranerne overvåker og noterer seg alt som passerer gjennom Hormuzstredet. Vi gjør det samme, hverken mer eller mindre». «Flere hundre små fartøy passerer jevnlig gjennom stredet. Det kan med letthet sperres av med selvmordsbåter».

Special Boat Service er britiske spesialsoldater som opererer til havs. Hovedfunksjonen deres er innhenting av opplysninger om mål og terrorbekjempelse. De har også tradisjonelt gjennomført sabotasjeoppdrag. De fleste av enhetens oppdrag er strengt hemmeligholdt. «Vi kommenterer aldri spørsmål om spesialstyrkene», sier en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet til Sun Online.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to lagene fra Special Boat Service skal følge britisk-registrerte oljetankskip på vei inn og ut av Persiabukta gjennom det smale Hormuzstredet, ifølge Sunday Express. Begge gruppene skal samle informasjon mens skipene beveger seg sørover gjennom Hormuzstredet og ut i Omanbukta.

Les også: Trump vil nekte Iran atomvåpen

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Amerikanske forsterkninger

Den påståtte innsettingen av spesialsoldater kommer samtidig som det amerikanske hangarskipet USS Abraham Lincoln og en kampgruppe ankom Det arabiske hav for patruljer. Det smale Hormuzstredet er passasjen fra Det arabiske hav til Persiabukta. Stor mengder olje til verdensmarkedet passerer gjennom stredet, som ligger mellom Iran og De forente arabiske emirater. USA har også sendt B-52 bombefly til regionen for å møte påståtte, hittil uspesifiserte trusler fra Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag 12. mai ble fire oljetankskip, deriblant et norsk, rammet av sabotasjeangrep utenfor kysten av emiratet Sharjah. Militæranalytikere tror angrepene ble gjennomført av iranske spesialstyrker for å demonstrere hvor enkelt det vil være for iranerne å stenge ned Hormuz-stredet og sabotere oljeeksporten i regionen om USA fortsetter å true den islamske republikken. En hemmeligstemplet norsk forsikringsrapport Reuters har fått tilgang til kommer til samme konklusjon. Ifølge rapporten ble angrepet «trolig» utført ved hjelp av et annet fartøy, som sendte undervannsdroner med mellom 30 og 50 kilo høyeksplosivt sprengstoff mot oljetankerne, melder NTB.

Les også: Trump med kraftig trussel mot Iran

Atomavtalen

Spenningen mellom USA og Iran har tiltatt de siste ukene. Iran gikk 8. mai bort fra deler av atomavtalen med seks av verdens stormakter, nøyaktig ett år etter at USAs president Donald Trump trakk seg helt ut. USA har svart med kraftig skjerpede sanksjoner og de militære manøvrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen regulerer landets anriking av uran. Høyanriket uran kan brukes i atomvåpen.

Persiabukten var åsted for en rekke slag under den store krigen mellom Iran og Irak fra 1980-1988, da begge partene angrep hverandres oljeskip. Den ga også navn til Gulfkrigen i 1991, etter Iraks invasjon av Kuwait.

Les også:

Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran

Øvrige kilder: NTB, SNL