Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fire år har svensk politi og påtalemyndighet etterforsket brudd på folkeretten som regimet i Syria mistenkes for. Nå har fem personer fått bistandsadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For tre måneder leverte ni personer fra Syria inn en anmeldelse til svensk politi der de vitnet om hva militære og sikkerhetstjenesten i det syriske regimet utsatte dem for, blant annet tortur og seksuell mishandling.

Nå inngår vitnemålet fra de ni inn i en etterforskning av grove brudd på folkeretten som påtalemyndigheten innledet i 2015.

Etterforskere fra politiets krigsforbryterkommisjon har foretatt en lang rekke avhør, og nå har etterforskningen kommet så langt at fem av de ni som anmeldte slike forhold, har fått bistandsadvokat.

– Det er svært alvorlige saker som er avdekket under disse avhørene, sier advokat Göran Hjalmarsson, som er advokaten til de fem.

25 syrere utpekt

– Det er tungt å fortelle om opplevelsene de har hatt, og de er svært takknemlige for arbeidet som gjøres, og at et sivilisert samfunn står opp mot denne typer alvorlig kriminalitet, sier Hjalmarsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i samarbeid med flere menneskerettighetsorganisasjoner, blant dem Civil Rights Defenders, at anmeldelsene ble levert inn i februar.

25 høytstående tjenestemenn i syrisk etterretnings- og sikkerhetstjeneste er pekt ut, og anmelderne håper at dette skal føre til at de blir pågrepet om de forlater landet.

Fortsatt i Syria

– Vi vet at de fleste av dem fortsatt befinner seg i Syria og i regimets tjeneste. Men vi vet ikke eksakt hvor de alle er, og noen har antakelig forlatt Syria, sier John Stauffer, som er sjefjurist i Civil Rights Defenders.

Reena Devgun, som er statsadvokat ved riksenheten for internasjonal og organisert kriminalitet, vil ikke svare på om noen av de utpekte befinner seg i Sverige.

– Det kommenterer vi uansett ikke. Men det er ingen personer som er pågrepet i denne saken, sier hun.